Táborozási információk

2021. 06. 22

2021.06.24

Sziasztok!

Van néhány fejlemény a táborok kapcsán.

 • A tábor kezdete előtt legkésőbb 24 órával be kell jelenteni a tábort/tanyát a regionális közegészségügyi hivatal felé.
  A bejelentés módja az adott hivatal eljárásrendjétől függ (űrlap, telefon, email stb), ennek utána kell néznetek. A bejelentésnek tartalmaznia kell a tábor időpontját, helyszínét, a várható létszámot, a táborparancsnok nevét és elérhetőségét. Lehet, hogy több információra is rákérdeznek, pl. honnan érkeznek a táborozók, ki az EÜ-s, mi a program stb. Legyetek transzparensek és őszinték! A bejelentést tegyétek meg minél előbb, mert a közegészségügyi hivatal válaszától függ, hogy megtarthatjátok-e a tábort.
 • Létszámok kapcsán: a 4 napnál hosszabb, ottalvós rendezvények számítanak tábornak. Ezeknek nincs felső létszámkorlátjuk. Minden 4 napnál rövidebb esemény tömegrendezvénynek számít, amiről a regionális Covid-automata rendelkezik létszámok tekintetében. Itt tudjátok megnézni, hogy esetetekben ez hány főt jelent: https://automat.gov.sk/

És néhány szintén fontos, de már tavalyról ismerős rendeletre szeretnélek idén is emlékeztetni titeket, ezek továbbra is érvényesek:

 • A táborparancsnoknak/EÜ-snek még a táborbalépés előtt meg kell bizonyosodnia róla, hogy mindenki negatív teszttel/oltva érkezik a táborba a megfelelő papírokkal. Amíg ez nem történt meg, a gyerekek ne keveredjenek egymással.
 • A külsősök által történő tábori látogatások, szülői napok nem engedélyezettek. Azok a cserkészek, akik később érkeznek a táborba, vagy a tábor egy meghatározott idejére csatlakoznak be, a belépéshez szükséges feltételeknek kell megfelelniük (negatív PCR teszt vagy védettségi igazolás). Annak, aki elhagyja a tábort egy időre, majd később visszajön, újra 72 óránál nem régebbi negatív PCR eredményt kell felmutatnia, vagy a védettségi igazolását.
 • A mentorok látogatása a nevelési módszerünk eszköze, ezért különbséget teszünk az ő hivatali látogatásuk, és mondjuk egy szülő látogatása között, így a mentorok látogatását engedélyezzük. A táborparancsnoknak viszont lehetőségében áll azt mondani, hogy a biztonságra való tekintettel inkább nem élne a mentora látogatásával idén.
 • Legyen idén is izolációs sátor azok számára, akiken a Covid-19 tüneteit veszitek észre.
 • Az őrsi főzés idén is tilos. A gyerekek csak segítkezhetnek elkészíteni az ételt. Alternatíva lehet az őrsi sütögetés/nyársazás azzal a kitétellel, hogy minden gyerek csak a saját ételét sütheti meg, nem kerülhet kapcsolatba a többi táborlakó ételével.
 • Az ottalvós túrák abban az esetben engedélyezettek csak, amennyiben tudjátok biztosítani legalább azokat a higiéniai feltételeket, amiket a táborban is, különös tekintettel a folyóvízre (csapos bandasz erre megoldás).
 • A túrák során kerülni kell a lakott területeket, a táborozók ne találkozzanak senkivel, aki nem a tábor része, és nem igazolható róla a fertőzésmentesség.
 • Ne feledjétek, kiemelten tilos a lavóros kézmosás, aminek során több gyerek mossa bele a kezét egymás után ugyanabba a vízbe. Illetve, hogy minden táborban kötelező a folyóvíz, folyékony szappan és egyszerhasználatos kendő biztosítása. Az eldobott kendőket nem szabad összekeverni más hulladékkal, és csak az erre kijelölt személy kezelheti ezt a veszélyesnek számító hulladékot.

Többen kérdeztétek, állja-e az állam a felnőttek PCR tesztjét is. Jelenleg sajnos erre nincs lehetőség, csak a 18 éven aluliak tesztjét lehet kérni a korona.gov.sk-n, azonban a kérést továbbítottuk a megfelelő szerveknek, hogy tegyenek kivételt a vezetők számára.

Illetve az előző levelemben a PCR alóli kivételeknél volt egy elírásom, ezt most javítanám. Tehát kivételt élveznek a PCR teszt alól azok:

 • Akik a kétadagos oltás első adagját legalább 21, de nem több mint 90 napja kapták meg, és még nem kapták meg a második adagot.
 • Akik a kétadagos oltás első adagját legalább 21 napja, a másodikat pedig nem több mint 12 hónapja kapták meg.
 • Egyadagos vakcina esetén, akik az oltást legalább 21 napja, és nem több mint 12 hónapja megkapták.
 • Akik a COVID-19 betegség leküzdését követő 180 napon belül kapták meg az oltás első adagját legalább 21 napja, és nem több mint 12 hónapja.
 • Aki a betegségen az elmúlt 180 napban esett át, és ezt igazolni tudja.
 • Aki még nincs 10 éves.

Szintén szeretném kiemelni, hogy míg a csapattáborokra a "zotavovacie podujatie" kategória érvényes, a vezetőképző táborok más kalap alá esnek, ezért a szabályok ott eltérőek lesznek. Nem kivételezünk, egész egyszerűen a képzéseket másképp kezeli a törvény.

Ha kérdésetek van, keressetek bátran!
Docsi

 

 

2021.06.21.

Sziasztok!

Hamarosan kezdődik a táborozási szezon, így jelentkezem az aktuális előírásokkal, információkkal. Sajnos még mindig nincs minden tisztázva a közegészségügy részéről, de ami már biztos, azt leírom.

 • Szabad ottalvós tanyákat, táborokat tartani, a létszámkorlát az adott járás aktuális besorolásától függ. Minden ilyen rendezvény tömegrendezvénynek minősül.
 • Minden résztvevőnek (járástól függetlenül) szüksége lesz a táborba lépéshez egy negatív PCR vagy lamb teszt eredményre. Hogy ez pontosan hány napnál nem lehet régebbi, még nem tudjuk, ahogy azt sem, hogy ennek finanszírozását az állam vállalja-e. Amint vannak fejlemények a tesztek kapcsán, jelzem nektek.
  A PCR vagy lamb teszt kiváltható érvényes védettségi igazolvánnyal. Az érvényesség ideje (védettség kezdete) minden vakcina esetében eltér.
 • Orvosi igazolásra minden ottalvós tábor/tanya résztvevőnek szüksége van, ami nem lehet 30 napnál régebbi. Napközis táborok esetén (tehát mikor a gyerekek hazajárnak aludni) nincs szükség orvosi igazolásra. Ehhez formanyomtatványt már nem küldünk, ugyanis minden orvosnak van sajátja.
 • Minden résztvevőnek szükséges bemutatni egy nyilatkozatot a fertőzésmentességről (kiskorú esetében szülő nyilatkozik), ami nem lehet öregebb 24 óránál.
 • Kiskorúak esetében szükséges szülői beleegyezés a táborba, tanyára lépéshez (csatolva).
 • Higiéniai előírások tekintetében a tavalyi szabályok az érvényesek idén is, csatolom az útmutatót.
 • Minden tábor- és tanyaparancsnak be kell jelentenie a rendezvényt az SZMCS felé legkésőbb június 15-ig a következő űrlapon keresztül.
 • Minden tábort, tanyát fel kell venni a Tee-Pee-be is, és a résztvevőket hozzáadni az eseményhez.
 • A táborba látogatókra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a táborlakókra, tehát ha valaki látogatni megy, negatív PCR vagy lamb teszt eredménnyel, vagy érvényes védettségi igazolvánnyal kell rendelkeznie.
 • A szülőknek van lehetőségük a munkáltatójuktól kérni a nyári táborok árának visszatérítését. Amennyiben ezt igénylik a gyerekek szülei, azt legkésőbb a tábor megkezdéséig jelezzétek a Központnak a következő e-mail címen: szmcs@szmcs.sk. Amelyik csapat rendelkezik származtatott jogalanyisággal, maga is tudja intézni a számla kiállítását a szülőknek, nekik nem kell keresniük a Központot ez ügyben.
 • A tavalyi táborozási GYIK-et ITT találjátok.
 • A tavalyi táborozási tippeket pedig ITT.
 • Minden 10 évnél idősebb tábori résztvevőnek kötelező lesz negatív PCR tesztet felmutatnia a táborba lépés előtt, aminek a költségét az állam átvállalja. A teszt nem lehet öregebb egy hétnél. A https://korona.gov.sk/ oldalon lehet majd jelentkezni a PCR tesztre, ebben a szekcióban lesz egy TÁBORY menüpont, állítólag hamarosan. 
  A negatív tesztre minden táborban szükség lesz, ottalvós és napközis táborban egyaránt, ahogy a hétvégés tanyák és 10 napos táborok esetében is. Azt még nem tudni, személyenként csak egy tesztet fizet-e az állam, vagy egy adott személynek minden tábori tesztjét.

 

Az ingyenes PCR tesztre már lehet jelentkezni a korona.gov.sk-n: https://www.old.korona.gov.sk/covid-19-patient-form.php
A legfrisebb határozat szerint a negatív PCR eredmény nem lehet idősebb 72 óránál, szóval nem a teszt elvégzésének ideje számít, hanem hogy mikor állítják ki az eredményt.

Ami még fontos, hogy a teszt az oltással a következő módon váltható ki kétadagos vakcina esetén:

 • Akik az oltás első adagját legalább 21, de nem több mint 90 napja kapták meg, és még nem kapták meg a második adagot.
 • Akik az oltás második adagját legalább 21 napja, de nem több mint 12 hónapja kapták meg.
 • Akik a COVID-19 betegség leküzdését követő 180 napon belül kapták meg az oltás első adagját legalább 21 napja, és nem több mint 12 hónapja.

Egy adagos vakcina esetén: Akik az oltást legalább 21 napja, és nem több mint 12 hónapja megkapták.

Ez vakcinától függetlenül, univerzálisan érvényes eljárásmód.

Szintén fontos, hogy aki a betegségen az elmúlt 180 napban esett át, és ezt igazolni tudja, szintén nem köteles negatív PCR eredménnyel érkezni a táborba!

 

Ha kérdésetek lenne, keressetek bátran! Nagyon szép nyári kalandokat és tartalmas táborokat, tanyákat kívánok mindannyiótoknak! :)

Péter Dominika - Docsi
SZMCS-ZSMN Mozgalmi Vezető