Segíts adód 2%-ával!

Használd jótékony célra adód 2%-át! Támogasd a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségen keresztül a felvidéki magyar fiatalokat, a rendszeres nevelői munkát, amit körükben végzünk, regionális és országos rendezvényeinket, és azt, hogy minél többen ismerhessék meg a cserkészetben rejlő kalandot!

A törvények értelmében idén is adott a lehetőség, hogy a már egyébként befizetett adód 2%-ával segíts egy választott civil szervezeten.
A felajánlás jár némi papírmunkával, ám ezt igyekszünk a lehető legkönnyebbé tenni az alábbi leírással és mellékletekkel.

Az adózók 4 olyan kategóriába sorolhatóak, akik az adózott összeg 2%-a felett rendelkezhetnek:

 • A munkavállalók
 • Akik önállóan készítik el az adóbevallást
 • Jogi személyek
 • Olyan munkavállalók, akik önkéntes munkát végeztek valamilyen szervezetnél.

 

Mit kell tenned?

Ha munkavállaló vagy:

 1. Kérd meg mielőbb munkáltatódat az éves adóbevallás elkészítésére, és töltsétek ki a "potvrdenie o zaplatení dane zo závislej činnosti" c. dokumentumot.
 2. Töltsd ki a "vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby" c. dokumentumot a Szövetség adataival (alább találod).
 3. Ezeket a kitöltött az adó % felajánlásra szolgáló nyomtatványokat 2022. április 30-ig juttasd el a lakhelyed illetékes adóhivatalába (Természetesen lehet hamarabb is).

 

Ha önállóan (természetes személy) készíted el az adóbevallást:

 1. Töltsd ki az adóbevallásra szolgáló nyomtatványban az adó % felajánlásra szolgáló "Vyhlásenie" c. részt is a Szövetség adataival (alább találod).
 2. A kitöltött adóbevallást a megadott határidőig (általában 2022. március 31.) juttasd el a lakhelyed illetékes adóhivatalába.
 3. Természetes személy adója 2%-át kizárólag 1 kedvezményezettnek adhat, legalább 3 euró adójóváírással.

 

Ha jogi személy vagy:

 1. Töltsd ki az adóbevallásra szolgáló nyomtatványban az adó % felajánlásra szolgáló "Vyhlásenie" c. részt is a Szövetség adataival (alább találod).
 2. A kitöltött adóbevallást a megadott határidőig (általában 2022. március 31.) juttasd el a lakhelyed illetékes adóhivatalába.

 

 

A nyilatkozaton lehetőséged van arra, hogy bejelöld azt a mezőt, ahol beleegyezel a neved és címed átadásába szervezetünknek. Ha ezt bejelölöd, akkor tudni fogunk rólad, a támogatásodról, ami számunkra igazán fontos! Fontos tudnod, hogy természetesen még ekkor sem fogjuk látni az összeg nagyságát, amit felajánlasz nekünk, ugyanakkor bármennyi is az, nekünk hatalmas segítség lesz!
 

 

Ha legalább 40 óra önkéntes munkát végeztél 2021-ben:

Adj 3%-t!
Ha legalább 40 óra önkéntes munkát végeztél 2021-ban, ez esetben adód 3%-ka felett rendelkezel. A fentebb leírtak szerint jársz el, csak még az adóbevallásodat mindössze egy (vagy több) igazolással egészíted ki:

 • vagy a küldő szervezettől kell egy igazolás (ha valakihez elküld önkéntes munkára, pl. külföldre, vagy pl. a településed vagy szervezeted "elküld" a település határába szemétszedésre )
 • vagy a fogadó szervezettől kell egy igazolás, attól, akinél az önkéntes munkát végezted (a gyerekekkel végzett foglalkozás is ide számítódhat!).

Az előírt min. 40 órát (simán lehet több óra is) akár több szervezetnél, intézménynél is elvégezhetted, akkor mindenkitől kell lennie igazolásnak az ott elvégzett önkéntességről (pl. település önkormányzata ad igazolást összesen 26 óráról (szemétszedésről, gyereknap és Mikulásünnepség szervezése), az iskola meg ad 20 óráról (pl. szakkör vezetése havi 1 alkalommal), az már 46 óra. Ha becsatolod mindkét igazolást, akkor a 2% helyett 3%-t kérhetsz vissza!
Vagy az SZMCS központja is adhat neked igazolást a csapatodon belüli foglalkozásról a csapatvezetőddel való egyeztetés után.

 

Szövetségünk adatai:
IČO/SID: 17641896
Právna forma: Občianske združenie
Obchodné meno: Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség - Zväz skautov maďarskej národnosti
Sídlo: 92901 Dunajská Streda, Námestie Sv.Štefana 296/6

 

További információkat és útmutatást a rozhodni.sk oldalon találsz!

Köszönjük, hogy támogatod munkánkat!