For parents

Who can be scout?

 

Anyone who has turned 6 years old. You can join the scout at any time, even as an adult.
Here you can find all the information on why it is worthwhile for your child to became a scout.

 

 

What does Scouting give my child?

 • Your child will spend their free time usefully in an inclusive and safe community.
 • It gives her self-confidence, which she can use as an adult.
 • You get values ​​that you can get in a few places today: honesty and honor, for example.
 • It makes you motivated and open-minded.
 • In Scouting, you can live your faith, get closer to God and to yourself.
 • He acquires practical knowledge that only Scouting can teach.
 • Playing all this, because one of the most important principles of our scouting is playing education.
 • He educates you on teamwork, which you can use at school, at work, and in your private life throughout your life.
 • It helps to get to know yourself, and this also makes him aware when choosing a career.
 • It raises the child for love of nature and environmental awareness.
 • He becomes a good situation recognizer who does not shy away from taking responsibility.
 • It gives him an adventure, an experience of a lifetime.

 

If you want your child to became a scout,

contact us.

 

Cserkészet 6-10 éveseknek

 

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség cserkészcsapataihoz 6 éves kortól lehet csatlakozni. A kiscserkészek számára egyéni nevelési programot kínálunk, amelynek az alapja a heti szintű másfél-két órás őrsi foglalkozás. A rendszeres kiscsoportos foglalkozásokon a gyermeket a korának megfelelően fejlesztjük a nevelési módszerünkben meghatározott hat nevelési terület alapján. Nevelési módszerünkről bővebben itt tájékozódhatsz.

Cserkészet 6-10 éveseknek

Cserkészet 11-16 éveseknek


A 11-16 éves korosztálynál is a cserkészet legfontosabb részét az őrsi munka képezi. A heti rendszerességű kiscsoportos foglalkozásokat az őrsvezető készíti elő, tartalmának kitalálásában azonban már a gyerekek is aktívan részt vesznek. Maguk választhatják ki, milyen téma érdekli őket, melyik területen szeretnének fejlődni – ennek keretét nevelési módszerünk adja, erről bővebben itt olvashatsz. A gyermekeknek lehetőséget adunk arra, hogy kortársaikkal közösen olyan feladatokat, kihívásokat teljesítsenek, amelyekkel önmagukat fejlesztik. A szabad választás lehetősége pedig az önfejlődés igényét erősíti bennük. Eközben pedig megtanulják értékelni önmagukat, tudják, hogy mire képesek, mi okoz nekik nehézséget, és törekednek arra, hogy újdonságokat tanuljanak. A közösség, a kaland, az élmények pedig érzelmi biztonságot is adnak a kiskamaszoknak/kamaszoknak.

cserkeszet-10-14.jpg

Fiatal vezetők, tudatos fiatalok


A cserkészetben eltöltött évek alatt a fiatalok nagyon sok tapasztalatot szereznek csapatmunka és feladatmegosztás terén, de ugyanakkor gyakorlatot szereznek abban is, hogyan motiváljanak másokat, és hogyan kezeljék a konfliktusos helyzeteket. A programok, táborok során szervezői készségük is fejlődik, és sokszor kerülnek olyan helyzetbe, ahol felelősségteljes döntéseket kell hozniuk. Tudatos, tenni vágyó fiatalokat nevelünk, akik az akadályokra kihívásként tekintenek, és minden helyzetben feltalálják magukat. Ezek mind olyan értékek, képességek, amelyeket később a szakmai életben is kamatoztatni tudnak.
A cserkészetben már egész fiatal koruktól elindulhatnak a cserkészek a vezetővé válás útján. Vezetőképzésünk első szintje a 13-15 éveseket szólítja meg, akik a képzés elvégzésével az őrsvezető segédjei lesznek. Őrsvezetőképzésünkre 15 éves kortól jelentkezhetnek a cserkészek. A 18 év feletti fiatal tagjainkra pedig a segédtiszti és a tiszti képzés vár. Emellett kiegészítő képzéseken is részt vehetnek, valamint évente megrendezzük számukra Cserkészvezetői Konferenciánkat.
Vezetőképzésünkről bővebben itt olvashatsz.

cserkeszet-15felett.jpg

Mibe kerül a cserkészet?

A cserkészet nem jár nagy kiadásokkal, a gyerekek azonban annál nagyobb értéket kapnak minden héten. Éves tagsági díjunk 25 év alatti tagjainknak 10 euró, 25 év feletti tagjainknak 15 euró. Alapvetően ebből fedezünk minden olyan költséget, amelyek a cserkészév folyamán felmerülnek – a rajzlapoktól kezdve a gyurmáig, de ez garantálja például azt is, hogy a vezetőknek kellő módszertani segédanyag állhat rendelkezésükre a nevelőmunka megfelelő végzéséhez.
Ez az összeg azonban nem fedezi a heti rendszerességű cserkészmunka költségeit, foglalkozásainkat, programjainkat támogatóinknak köszönhetően tudjuk megvalósítani.

A heti őrsi gyűlések, cserkészfoglalkozásokért nem kérünk részvételi díjat. Cserkészvezetőink nem kapnak semmiféle anyagi juttatást azért, hogy hetente a gyerekekkel, fiatalokkal foglalkoznak. Feladataikat önkéntesen végzik, azért, mert szeretik ezt csinálni, és tisztában vannak önkéntes munkájuk értékességével.

A cserkészév folyamán több csapatrendezvényen és országos rendezvényen is részt vehetnek tagjaink. Ezeken a programokon, egész hétvégés rendezvényeken részvételi díj ellenében vehetnek részt a cserkészek. A költségeket mindig igyekszünk alacsonyan tartani, általában az étkeztetést és a szállás díját tartalmazza az összeg. A programokat cserkészvezetőink önkéntesen, anyagi juttatás nélkül szervezik, így ez nem terheli a szülőket. Külsős programvezetőinket pedig támogatóink segítségével díjazzuk.

A nyári cserkésztábor költségei egy átlagos gyermektáborhoz képest lényegesen alacsonyabbak, viszont a szülőknek kell biztosítaniuk a gyermeküknek a szükséges táborozási felszerelést. Ha okosan tervezünk, csak egyszer kell megfelelően beruházni, és éveken keresztül tudja szolgálni majd a cserkészt a megvásárolt hálózsák, hátizsák, esőkabát vagy túrabakancs. Szerencsére ma már nagyon sok helyen forgalmaznak megfizethető áron jó minőségű túrafelszerelést.
Emellett a cserkészet egy olyan közösség, akik szívesen osztják meg másokkal saját tulajdonukat. Cserkészcsapatainkban gyakori, hogy az idősebb cserkészek továbbadják még jó állapotban lévő felszerelésüket a fiatalabbaknak. A cserkész ugyanis takarékos, és ahol tud, segít.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségen keresztül nemzetközi programokon is részt tudnak venni a cserkészek, ezeknek költségei helyszíntől, programtípustól függnek. Elrepülni a világ másik végére a világcserkésztalálkozóra jelentősen többe kerül, mint egy nyári cserkésztábor, de természetesen ezek nem kötelező programok.