EB bemutatása

02. 02. 2022.

Mit kell tudnunk az Ellenőrző Bizottságról és hogy alakul a jelölés?

 

A január 30-ig, az első határidőig egy pályázat érkezett be:

Az Ellenőrző Bizottság tagja
Pataky Sándor András st.
4.sz. Hatvani István Cserkészcsapat, Rimaszombat
Pályázatának indoklása: Szeretném aktívan kivenni részemet az SZMCS működéséből, továbbá szeretnék új tapasztalatokat szerezni.


A következő jelölési határidő 15 nap múlva esedékes, azaz 2022. február 17-ig van arra lehetőség, hogy a további jelöltekre vonatkozó javaslatokat az IB elé terjesszétek. Az így beérkezett jelölések összegzése 2022.február 22-én lesz közzétéve.  

Jelöléseket és/vagy pályázatokat várunk az Ellenőrző Bizottság elnöke és nyolc tagja tisztségekre a 2022. március 5. és 2025. március 31. közötti hároméves időszakra. 

Az online jelölési űrlapot és további részleteket itt találod

 

Az Ellenőrző Bizottság készített munkájáról, a feladatokról egy alapos összefoglalót is, amit alább tudsz majd elolvasni!

 

A feladatok adottak, Te is vállalhatsz egy részt belőle! Amennyiben úgy látod, hogy alkalmas vagy az adott tisztség betöltésére, ne habozz, hanem jelentkezz a közösség szolgálatára mielőbb.

Amennyiben a beérkezett jelölések összegzésekor esetleg határidőig nem érkezik valamelyik tisztségre jelölés vagy pályázat, akkor azokra a tisztségre egészen a közgyűlésig, illetve magán a közgyűlésen is lehet jelölni/pályázni. Ebben az esetben is írásban kell megtenni a javaslatot vagy a pályázatot. A közgyűlésen ugyan szóban is megtehető az, de a szavazásig be kell nyújtani a javaslat írásos változatát is. Az addig beérkezett összes jelölés összegzése már a közgyűlésen lesz közzétéve. A közgyűlés e jelölések elfogadásáról szavazással dönt.


Jó munkát!

az Intéző Bizottság nevében is:

Csémi Szilárd - Kismedve ügyvezető elnök

 

 

 

Az Ellenőrző Bizottság bemutatása

Az alábbiakban bemutatjuk az Ellenőrző Bizottságot (EB) és Fegyelmi Bizottságot (FB). Mivel az idei évben lejár a jelenlegi EB megbízatása, a Közgyűlésen újabb három évre meg kell választanunk az EB tagjait és elnökét.
Amennyiben nem látod át teljesen, hogy mit csinál az EB, vagy nem tudod pontosan, milyen feladatokat kell az EB-nek oldania, ez az írás neked készült. Nem titkolt célunk, hogy kedvet kapjatok az EB-ben való munkára.
Szeretnénk tisztázni az alábbiakban, hogy milyen feladatok várnak az EB-re a következő hároméves ciklus során. Szeretnénk elérni, hogy lásd, hogy ha jelölteted magad és megválasztanak, akkor mit vállaltál, milyen kötelezettségeid lesznek és mennyi munkabefektetést igényel részedről ez a tisztség.

Miért írjuk le ezt a hosszú szöveget?

Az SZMCS több testületében megfogalmazódott, hogy a tagságunk nem igazán látja át, hogy az adott tisztségviselő, vagy testület mit is csinál valójában. Nem tudjuk, hogy mivel járnak az egyes tisztségek, milyen feladataik vannak, mennyi időt igényel azok rendszeres elvégzése.
Emiatt aztán többen eleve nem is pályázzuk meg az adott tisztséget. Aztán pedig rosszabb esetben következik az, hogy a Közgyűlésen helyben kell győzködni, hogy valaki vállalja el az adott tisztséget. Ha valaki elvállalja látatlanban, szerencsétlenebb esetben ebből kiégések, idő előtti lemondások, a motiváció csökkenése, vagy akár a munka el nem végzése is következhet. Ezt szeretnénk elkerülni.
Mivel a legközelebbi közgyűlésen (2022. március) az EB elnök és EB tagság lesz megválasztva, elsőként mi készítettük el ezt az átfogónak szánt bemutatást.
Célunk legfőképpen az, hogy bárki számára valós betekintést tudjunk adni az EB-ben végzett munkáról. Nem szeretnénk eltitkolni az esetleges nehézségeket, a munkamennyiséget, a feladatok jellegét. Igyekszünk bemutatni azt is, hogy milyen hozzáállást, érdeklődési kört igényel ez a tevékenység. Kitértünk arra is, hogy kinek ajánlott, illetve kinek nem igazán ajánlott az EB tagság, EB elnökség.
A végén pedig felsoroljuk azt is, hogy szerintünk milyen feladatok várnak a követkető EB-re.
A dokumentumot igyekeztünk úgy elkészíteni, hogy ha a teljes EB lecserélésre kerül a közgyűlésen, a megválasztott új EB akkor is képben legyen, hogy mit javasolt csinálnia, milyen rövid és hosszútávú tervezett feladatok vannak, mire kell figyelni, mi a fontos és mi kevésbé.

Az Ellenőrző Bizottság felépítése

Az Ellenőrző Bizottság (EB) az SZMCS ellenőrző szerve. 8 tagja és egy elnöke van, akiket a Közgyűlés választ meg 3 évre.
Az EB munkáját az EB elnöke irányítja. Az EB tagok között nincs további szervezeti megoszlás, mindenki egyenlően, egységesen EB tag. Teljesen függetlenül attól, hogy a cserkészetben milyen képesítésed, megbízatásod, egyéb feladatod van.

Mi az EB feladata?

Az EB feladatai részletesen le vannak írva az Alapszabályban. A lényeg egy mondatban összefoglalva: az EB ellenőrzi a Szövetség munkáját.
Ez az ellenőrzés jellemzően a Szövetség szervezeti részére terjed ki. A mozgalmi munkával, a vezetőképzéssel, vagy rendezvényekkel kapcsolatos ellenőrzést nem végzünk. Erre megvannak a megfelelő testületek, hogy ezt a munkát irányítsák, koordinálják. Ott ránk nincs szükség.
A Szövetség szervezeti részének ellenőrzése azt jelenti, hogy a szövetség gazdálkodását, a szervezeti vezetők munkáját, a struktúra működését ellenőrizzük.

 

Milyen konkrét tevékenységet végez az EB?

Gazdálkodás ellenőrzése

Az EB egyik legfontosabb feladata, hogy a szövetség gazdálkodását ellenőrizze. Ez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy az EB néhány tagja ellátogat Dunaszerdahelyre a Központba (Covid idején online módon) és átnézik a könyvelést. Szúrópróba alapján ellenőriznek pár számlát, utalást, szerződést. Majd erről az EB elnök beszámol a Közgyűlésen.
Ehhez az ellenőrzéshez nem kell könyvelőnek, vagy adótanácsadónak lenni. Ha az Központ azt állítja, hogy kifizették a villanyt, de nem tudják bemutatni az erről szóló utalást, vagy sötét van az irodában, akkor nyilván nem fizették azt ki. Ha állítják, hogy van pénz a szövetség számláján, de ott egy eurót sem találunk, akkor hiányosságot tárt fel az ellenőrzés.
Hiányosságokat az elmúlt években szerencsére nem tártunk fel. Apróbb dolgokat szoktunk találni: nem volt dátum a szerződésen, vagy rossz azonosítóval volt utalva valamilyen tétel – ilyesmik szoktak néha előfordulni. Ezeket korrigálta a Központ az észrevételünk alapján.
Józan paraszti ésszel tehát elvégezhető ez az ellenőrzés. Évente egyszer szoktuk megtenni, a közgyűlés előtt egy-két héttel. Jegyzőkönyv írással együtt fél napot szokott igénybe venni a teljes folyamat.

Részvétel Intéző Bizottság és Mozgalmi elnökségi üléseken

Az Alapszabály rögzíti, hogy az EB elnöke kötelezően részt vesz az Intéző Bizottság (IB) és a Mozgalmi Elnökség (ME) ülésein. Az IB üléseken szinte kivétel nélkül ott voltunk az elmúlt három évben.
Az ME üléseken azonban nem szoktunk részt venni. Ennek egyik oka, hogy a mozgalmi ügyekről az IB felé valamilyen szinten beszámolás történik, azon meg ott vagyunk. Másrészt az EB jellemzően a szervezeti dolgokra fókuszál, az ME meg mozgalmi testület. Harmadrészt, az ME szükség szerint tart üléseket, gyakran nem formálisakat és nem mindig tudtuk volna megoldani a részvételt sem.
A napi gyakorlatban így az IB üléseken való részvételre koncentrálunk. Bevett gyakorlat, hogy az EB elnök egy másik EB tagot delegál maga helyett az IB ülésen való részvételre. Ennek oka nem az EB elnök lustasága, hanem az, hogy lehetőség szerint mindegyik EB tag valamilyen szinten képben legyen az IB működésével, az aktuális feladatokkal és történésekkel.
Az EB elnök rendszerint megkérdezi az EB tagokat, hogy szeretne-e a következő IB ülésen valaki részt venni az EB képviseletében. Ha igen, akkor delegálja az EB tagot, ha nem, akkor ő maga vesz részt az IB ülésen. Az elmúlt időszakban az EB tagok kb. fele vett részt IB üléseken. Természetesen, ez nem kötelező semelyik EB tagnak, ez egy lehetőség, ha érdeklődsz az IB munkája iránt.
Az IB üléseken az EB képviselője kizárólag résztvevő. Az ülések témájához csak kifejezetten indokolt esetben, megkérdezés esetén szól hozzá. Az EB képviselő aztán röviden beszámol az EB-nek, hogy mi volt az ülésen: ír nekünk egy emailt. Hacsak nem történt az IB ülésen valami eget rengető, akkor itt az EB feladata véget is ért.
Az IB üléseken való részvétel az egyik rendszeres tevékenysége az EB-nek. IB ülések általában havonta egyszer vannak, szerdánként, este 19-21 óra között, néha esetleg tovább.

Az EB munkarendje

Az Alapszabály megszabja, hogy az EB-nek legalább negyedévente üléseznie kell. A 2021-es évben átlagon felüli mennyiségű munkát bíztak az EB-re, ezért ez a kívánalom megvalósult. A korábbi években azonban nem üléseztünk negyedévente. Cél nélküli üléseket, csak azért, hogy meglegyen a darabszám, nem szoktunk összehívni.
Az EB ülések jellemzője, hogy már a covid előtt is online formában zajlottak. Skypet használtunk és elég jól elvoltunk vele. A szövetségi Zoom használatára nem volt eddig igény. Nyilván ezen lehet változtatni a jövőben.
Alapszabályban szereplő elvárás, hogy az EB munkatervet készít a saját munkáját illetően és azt benyújtja az IB-nek. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy ez minden évben megtörtént, ám minden évben megvoltak azok a fő célkitűzések, amelyeket szerettünk volna megvalósítani.

 

Kinek mi a feladata az EB-ben?

EB elnök

Az EB elnök feladata, hogy koordinálja az EB működését:

 • Összehívja az üléseket, meghatározza annak programját, tartalmát

 • Figyeljen az IB üléseken való részvételre

 • Megszervezze az év végi gazdasági ellenőrzést

 • Felügyelje a Fegyelmi Bizottságot

 • Egyéb, kívülről érkező megkereséseket kezeljen

 

EB tagok

Az EB tagok alapvető feladata, hogy az EB ülésen részt vegyenek. Az egyes konkrét feladatok az EB tagok között vállalás alapján kerülnek szétosztásra. Van, aki részt vesz a következő IB ülésen, van, aki a gazdasági ellenőrzésen, mások az EB-nek delegált feladatokból vállalnak részt. Mindenki azt vállalja el, amit saját megítélése alapján el tud és el akar végezni, vélhetően van rá ideje és legalább némi érdeklődése. Nyilván az is lehet, hogy semmilyen feladatot nem vállal egy EB tag, de akkor meg miért akart EB tag lenni…

 

Munkamenet

Az egyes szétosztott feladatokat, feladat részeket jellemzően a következő EB ülésig kell elvégezni. A következő ülésen pedig mindenki beszámol az eredményéről, vagy arról, hogy hol tart az adott feladattal.
A 2021-es évben két nagyobb feladatunk volt: az Ügyvezető elnök tevékenységének értékelése, illetve az SZMCS struktúra értékelése. Ezen feladatokat 3-3 EB tag végezte el. A munka mindkét esetben áprilisban kezdődött és október végén ért véget, tehát kicsit több, mint fél évig tartott. Ilyen nagyobb lélegzetvételű feladatokra azonban az elkövetkező ciklusban nem számítunk.
Az egész éves munkáról az EB elnök készít beszámolót, amelyet a közgyűlésen ismertet a tagsággal.

Fegyelmi Bizottság

A Fegyelmi Bizottság (FB) feladata az Alapszabály értelmében a 18. életévüket betöltött tagok fegyelmi ügyeinek kivizsgálása, az érintettekkel történt megtárgyalása, valamint döntések meghozatala. Minden egyes fegyelmi ügyre az EB tagjaiból alakul egy 3 tagú bizottság, melynek tagjai az adott ügy lezárásáig alkotják a FB-t.
Utoljára 2016-ban volt szükség FB létrehozására és reméljük, hogy a továbbiakban sem lesz rá szükség.

 

 

Miért jelentkezz EB tagnak, EB elnöknek?

Milyen feladatok várnak rád?

EB elnökként a feladatod az EB munkájának koordinálása lesz: ülések összehívása, levezetése, részvétel IB üléseken, éves ellenőrzés szervezése, beszámoló a Közgyűlésen.
EB tagként az EB munkájában való részvétel lesz a feladatod. Ahogy eddig zajlott, vállalás alapján egyes feladatokat más tagokkal közösen, vagy esetleg egyedül elvégzel, majd az eredményekről beszámolsz az EB-nek.

 

Az ideális EB tag

Az ideális EB tag Te vagy, ha:

 • érzel kedvet ahhoz, hogy ebben az ellenőrző tevékenységben részt vegyél

 • szívesen dolgozol projekt alapon: bizonyos időszakokban több munka van, máskor meg semmi

 • nem okoz gondot egyszerűbb szerződések, szabályzatok elolvasása és értelmezése

 • átlagosan havi 2-4 órát tudsz ezzel foglalkozni

 • esetlegesen hosszabb távú, több részes feladatban is ki tudsz tartani

 • szívesen dolgozol másokkal együtt, egymást motiválva

 • szeretnél tenni a cserkészetért, de más tisztséget nem tudsz elvállalni

Mikor ne jelentkezz EB tagnak, elnöknek?

Akkor ne jelöltesd magad az EB-be, ha más választott tisztséget szeretnél vállalni, vagy esetlegesen a szövetség alkalmazottja vagy. Minden más esetében jelöltetheted magad.
Fontos elmondanunk, hogy akkor sem ajánlott EB tagnak, elnöknek jelöltetned magad, ha inkább mozgalmi területen szeretnél tevékenykedni. Az EB a szervezetről szól. Itt alapvetően „papírozni” kell, a cserkész élményt nem itt fogod megélni.

 

Feltételek

Ahhoz, hogy EB tag, vagy EB elnök legyél, különösebb feltételeket nem kell teljesítened:

 • cserkész fogadalmat tettél (ez az SZMCS várja el)

 • elmúltál 18 éves (ezt a vonatkozó szlovák törvények várják el)

Semmiféle vezetői múlt, VK képesítés nem elvárt. Sőt, még őrsvezetőnek sem kell lenned, sem SÖV-ben nem kellett járnod, sem mintatáborban, sem sehol máshol. Tehát semmilyen mozgalmi tapasztalati elvárás nincs (ahogy mondtuk fentebb, az EB egy szervezeti egység, nem mozgalmi).
Ha esetleg nem vezetsz őrsöt, nem vagy csapatparancsnok sem és semmiféle más megbízatásod sincs – tehát van némi szabad időd –, akkor kérünk, gondolkozz el az EB-n, mint lehetőségen.

 

Előnyök

Az EB tagság jár bizonyos előnyökkel:

 • ármfghCsak 3 évre választanak meg (nem négyre, ahogy a többi tisztség esetében) – kevesebb időre kötelezed el magad

 • Nyolc tag van az EB-ben, nem magadra leszel utalva

 • Van szavazati jogod a Közgyűlésen

 • Megismered közelebbről az Ügyvezető elnök, az Elnök és az IB munkáját. Megtudod, mit is csinálnak ők havi szinten.

 • Átláthatod a Szövetség működését, megismered folyamatokat

 • Lesz egy képed arról, hogy mi miért történik a szövetségben, mi van annak hátterében, mikor azt hallod, hogy „erre nincs pénz”

 • Szerezhetsz némi tapasztalatot gazdasági, szervezeti kérdésekben

Ha az aktuális életszakaszodban nincs túl sok időd a cserkészetre, de tenni szeretnél a szövetségért, az EB tagság egy jó választás lehet számodra. Ahogy az ősszel bemutatott struktúra felmérésből is kiderült, messze ez a tisztség követeli meg a legkevesebb havi időbeni ráfordítást.

 

Hátrányok, elvárások

Hogy igazságosak legyünk, fel kell sorolnunk a tagság hátrányait is. Igazából ezek inkább elvárások feléd, amelyek az EB tagságból adódnak:

 • Nem lehet más választott tisztséged. Tehát ha mozgalmi vezető, IB tag, vagy más szeretnél lenni, akkor nem lehetsz EB tag (Eszterházy tagság nem kizáró)

 • Az összehívott EB üléseken illik részt venned online, vagy személyesen

 • Ajánlott azért megjelenni a Közgyűléseken is

 • Jó lenne legalább egy feladatot vállalnod az EB-n belül az év során

Az EB-re váró feladatok a 2022-2025 választási időszakban

A 2019-2022 időszakban a jelenlegi EB elvégezte azokat a feladatokat, amelyeket rábíztak. A saját magának kitűzött feladatokat is elvégezte. Tehát szerencsére nincs olyan feladat, amelyet a következő választott EB-re hagynánk.

A rendszeresnek mondható feladatok továbbra is megmaradnak az EB-nek:

 • EB ülések szükség szerint

 • Részvétel havi IB üléseken

 • Éves gazdasági ellenőrzés

 • Éves beszámoló a Közgyűlésen

Nyilván az is lehet, hogy az IB, vagy a Közgyűlés új feladatokat bíz az EB-re. Ezeket előre nem látjuk.

Van azonban a néhány olyan terület, - a rendszeres feladatokon kívül -, amelyekkel a következő EB-nek foglalkoznia kellene. Véleményünk szerint ezek a Szövetség jövője szempontjából fontosak:

 • Alapszabály módosítás

 • Származtatott jogalanyiság

 • Struktúrában feltárt hiányosságok kezelése

Az Alapszabály módosítás előkészítésével az IB foglalkozik. Az EB már megtette a javaslatait 2021 végén. Itt annyi lenne a következő EB feladata, hogy ne hagyja elapadni ezt a tevékenységet és rövid időn belül sor kerüljön Alapszabály módosításra. Majd azt követően az egyes alacsonyabb szintű szabályzatok átdolgozását is napirendre kell venni. Ezek alapvetően IB feladatok, de a IB motiváltságának fenntartását az EB-nek is elő kellene segítenie (tehát nyaggatnia kellene az IB-t).

A származtatott jogalanyiság Alapszabályban rögzített lehetőség a csapataink számára. Az EB, más testületek, más partner szövetségek álláspontja szerint ennek a valamilyen szinten kötelezettséggé kell válnia a szervezetben. Az a célunk, hogy idővel minden egyes csapat önálló jogalanyisággal rendelkezzen. Az EB feladata ezen folyamatok figyelemmel kísérése, sőt, sürgetése kellene, hogy legyen.

Célként tűzheti ki magának a következő EB, hogy aránylag rövid időn belül a származtatott alapegységek gazdálkodását is felül fogja vizsgálni. Célja ennek a felülvizsgálatnak majd mindenképpen az kell, hogy legyen, hogy az esetleges rendszer szintű hiányosságokat feltárja.

A 2021-ben elvégzett struktúra elemzés hasztalan lenne, ha annak eredményei alapján nem tennénk lépéseket. A felmérésben kijött régi-új pozíciók átgondolása, betöltése, a stratégiai megfontolások figyelembe vétele mihamarabbi feladat kell, hogy legyen szövetségünk számára. Az EB nem foganatosíthat intézkedéseket, ezért a folyamat figyelemmel kísérése és indokolt esetben a sürgetése lehet a testület feladata.