Sík Sándor Cserkészpark Festmény Akció!

30. 08. 2022.
Sik Sándor cserkészpark KMCSSZ

Kedves Cserkészbarátok! Szép festmények megvásárlásával támogassátok a Sík Sándor Cserkészparkot (KMCSSZ)!

Leszállított árak novemberig!

RENDELÉS: SSCSPARK.COM

 

****

Buffalótól délre, nem messze az USA-kanadai határtól, Fillmore, New York-ban, 150 holdon terül el a Sík Sándor Cserkészpark. Területét fenyvesek (60,000 fa), lombos erdőfoltok, rétek, csalitok fedik. Itt van a Külföldi Magyar Cserkészszövetség szellemi és nevelési központja. 1964 tavaszán kapott itt végleges és állandó otthont a Szövetség augusztusi vezetoképzése; 1968 óta pedig a júliusi Nyári Magyar Iskolatábor. Május végén a központi Akadályversenytôl hangos az erdő, míg októberben a regöscserkészeink hangja járja be a fillmorei dombokat. Nemcsak Észak-Amerikából, de a messzi Ausztráliából, Európából, Dél-Amerikából is jönnek a Sík Sándor Cserkészparkba.

 

1. Pentagon = neve tévesztő, hisz igazából egy hatoldalú épület, de az amerikai honvédelmi minisztériumról lett elnevezve – a cserkészet tisztképzésének az állandó otthona. Bodnár Gábor és Lendvai-Lintner Imre évtizedek óta belőle vezettek és vezetnek tiszti tábort. Mikor megépült, a körülötte lévő fenyőfák térdig értek, magas kupolájában tartott a segédtiszti tábor térképészeti kiképzést, az egész környékbeli tájat lehetett belőle látni.

 

2. Ádám János Fenyőkatedrális = itt mondanak vasárnaponként tábori misét, néha Istentiszteletet cserkészpapjaink és vendéglelkészeink. A benne lévő fák törzsein réztáblák emlékeznek elhúnyt cserkésztestvéreink neveiről. Ha feltekint az ember, nemcsak a zöld fenyő ágak tetejét látja, hanem az általában kék égbolt a mennyországra is utal.

 

3. Nagyrét észak = az őrsvezetőképző tábor épületétől ha kilép az ember a rétre, ezt látja. Elől balra lenne a főkonyha, jobbra a zuhanyépület, de az út igazából nagyvárosból érkezést is jelent a nyugalmas természetbe, tábori gyaloglásokat ételfelvételezésre, misére, vagy más táborhelyekre, és persze a nagyrét szélességét, szépségét idézi elő.

 

4. Nagyrét dél = ha megállunk a zuhanyépület előtt és dél felé nézünk, látjuk a nagytábortűz helyét, valamint enyhe lejtővel eltekinthetünk négyszáz meter távolságra egészen a rét aljáig. Esetleg a cserkészpark legszebb tájképe, különösen amikor a felhők eső előtt vagy után kerekednek.

 

5. Nádas ház = a kiscserkész mintatábor helye. Arról a családról van elnevezve, akik kézbesítették a clevelandi Magyar Társaság nagylelkű adományát, amely építését lehetővé tette. Kiscserkész szakértelemmel Madzsar Erzsébet tervezte, Pintér János segítségével. Két szárnya kisfiúkat és kislányokat altat, közepében bábszínház és egy kis konyha található. Elől hátul terasz, hogy esőben is lehessen kint foglalkozásokat tartani.

 

6. Gyengélkedő = az amerikai-magyar orvosi egyesület eredeti épülete helyett épült 2018-ban. Szárnyaiban kivizsgálóterem, elkülönített alvótermek, éjjeli ügyeletesnek hálószoba, váróterem, patika, és kiskonyha is található. Tábori sérüléseket, testi-lelki betegségeket gyógyítanak benne –vezetőképző és jubileumi táborok alatt a környék legjobban felszerelt, több orvossal ellátott kórházának számít.

 

A festőről

Walter Krisztina Richmond, Virginiában született, a 34. sz. Zrínyi Ilona leánycserkészcsapatnál kezdte cserkészként pályafutását. A Sík Sándor cserkészparkkal kis korában ismerkedett meg a Nyári Magyar Iskolatábor által. A Case Western Reserve és Cleveland State egyetemeken végzett művészet oktatási és spanyol szakokon, és 2009 óta középiskolában művészetet tanít. Többször vezette a Fillmore-i Nyári Magyar Iskola táborát.