Elkészült Magyarország első átfogó madáratlasza

05. 10. 2021.

Több száz madárfelmérő és kutató tíz évnyi munkája eredményeként jelent meg a Magyarország madáratlasza című könyv az Agrárminisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közös kiadásában, amely 800 oldalon, 1,5 millió karakternyi szöveggel, 1700 térképpel és grafikonnal, másfélszáz fotóval mutatja be 420 vadon előforduló hazai madárfaj elterjedését, állománynagyságát, természetvédelmi helyzetét.

A könyv elkészítéséhez több mint 1600 felmérő, többségükben az MME önkéntese mintegy 100 ezer órányi munkával összegyűjtött adatait elemezték modern számítógépes módszerekkel. 64 szerző, 15 lektor és 6 szerkesztő dolgozott a könyv összeállításán, amelyet 61 fotós képei illusztrálnak. Egyes nehezebben felmérhető madárfajok feltérképezését nagyban segítette, hogy az Agrárminisztérium KEHOP-pályázata keretében harminc szakember 635 mintaterület felmérését végezte el.

Magyarország madáratlasza kereskedelmi forgalomban jelenleg nem kapható, a nyomtatott példányokat a felmérők, szerzők és a szakmai közönség között terjesztik a kiadók (így egyesületünknél sem vásárolható meg), de a könyv teljes anyaga, kiegészítve az összefoglaló táblázatokat tartalmazó elektronikus mellékletekkel és a modellezési háttéranyagokkal elérhető a madaratlasz.mme.hu internetes címen.

A közel egy évtizede megkezdett munka során olyan fejlesztések történtek, amelyek a hazai madártani adatgyűjtés kereteit is hosszú távra meghatározzák és magán az atlaszon is túlmutatnak. Elindult a Madáratlasz Program (MAP), ami egy elektronikus, interneten elérhető adatbázis formájában a madártani adatok folyamatosan frissülő, térképekkel illusztrált gyűjtőportáljává alakult (map.mme.hu). Az így összegyűlt 30 millió adatrekord elemzése során is egészen új eszközöket használtak dr. Szép Tibor, a Nyíregyházi Egyetem egyetemi tanárának vezetésével az MME szakemberei. A nemzetközi tapasztalatoknak köszönhetően ún. sokváltozós módszerekkel, újszerű térképi megjelenítéssel, több száz térképen mutatja be az atlasz azt, hogy hol és milyen számban fordulnak elő az egyes fajok. Az 1999 óta futó Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) program most már két évtizeden átnyúló adatbázisa számos faj esetében lehetővé tette az állományváltozás részletes bemutatását, elemzését és az állománysűrűségi térképek elkészítését. A könyv nyomdai költségeit az Agrárminisztérium 2016-ban indult, a tárca által koordinált KEHOP projektje finanszírozta.

Részletek és könyv digitálisan elérhető változata

Budapest, 2021. október 4.


További információ:
Orbán Zoltán – MME szóvivő
20/425-9450
orban.zoltan@mme.hu