Cserkész Világtalálkozó a szomszédban!

07. 09. 2021.

Az augusztus végén tartott 42. Cserkész Világkonferencia egyik döntése volt, hogy 2027-ben a dzsemborinak Lengyelország ad majd otthont. Tovább olvasva további információkat szerezhetsz a konferenciáról és annak történelméről.

A konferencia további döntése, hogy a rovercserkészek a 2025-ös Moot során Portugáliát fedezhetik fel, a következő Cserkész Világkonferenciát pedig Egyiptom rendezi majd 2024-ben. Tisztújítás során pedig a következő időszakban a World Organization of the Scout Movement - WOSM végrehajtó szervébe, a Cserkész Világbizottságba 12 szavazó tagot választottak Andy Chapman elnök vezetésével. Fő feladatuk az elfogadott állásfoglalások végrehajtása és teljesítése lesz a következő három esztendő, az ún. trivia során.

Az idei Cserkész Világkonferencia során több mint 2300 résztvevő képviselte a világ minden tájáról összekapcsolt 170 Országos Cserkészszervezetet, köztül a Magyar Cserkészszövetség és Szlovák Cserkészszövetség tagjait is. A világkonferenciákat általában háromévente tartják meg, leginkább a nyáron.

A konferencia programjának a nyitó-és záró ünnepség, a szavazások és a választások mellett természetesen részei a különféle megbeszélések és műhelymunkák, az aktuális cserkész témák is, továbbá az olyan nem hivatalos blokkok, mint pl. a nemzetközi est vagy egyéb csapatépítő tevékenységek.

Az első  cserkész világkonferenciára az első világháború után került sor, amikor BiPi azt mondta, jó lenne, ha a világ minden tájáról találkoznának a fiatal vezetők, akik hasonló értékeket és világnézeteket osztanak meg. Mindenki értékelte ezt az ötletet, és a különböző országok vezetői egyetértettek abban, hogy erre kétévente kerüljön sor. Két évvel később (1922) megválasztották az első elnökséget, aminek kijelölték feladatkörét is. Újabb két évvel később (1924) hagyták jóvá az első alapszabályt.
Kismedve