XII. Majer István szakmai napok

Időpont
2022. május. 13., 18:00 - május. 15., 19:00
Helyszín
Kürt
majer szakmai napok

A COMPASS polgári társulás (és a kürti cserkészek is) nagy tisztelettel és szeretettel meghívja a XII. MAJER ISTVÁN SZAKMAI NAPOKRA, amely idén is a helyi értékek jegyében zajlik 2022. május 13-tól 15-ig.

A program:

2022. május 13-án, pénteken este hatkor egy különleges fotókiállítás részesei lehetnek egy különleges helyszínen. A felújítás előtt álló Kürti Mindenszentek Plébániatemplomban régi kürti képek lesznek láthatóak, kiegészítve pár kortárs alkotással. A kiállítást megnyitja: Sütő Zsolt, bemutatja: Melecski Lajos. Zenei közreműködő: Bogdányi Roland, ifjú kürti gitárművész. Az esemény része a régi Jednota épületében berendezett „Templomunk őrzői – szoborkiállítás” Danczi Mónika cserkésztiszt tárlatvezetésével.

Május 14-én, szombaton este hatkor a kürti Faluházba várjuk Önöket, ahol Fister Mária Magdolna: Gyöngyszemek István Bácsi Naptárából című előadása után bemutatjuk a Kürti Értéktár Füzetek második számát, amelyet Danczi Lajos Cigléd kegyhely című könyvének kiegészítéseként állítottuk össze. A kötettel az volt a célunk, hogy összegezve rögzítsük és közreadjuk mindazokat a már korábbról rendelkezésünkre álló, illetve újonnan napvilágot látott, a kegyhellyel kapcsolatos információkat, amelyekről tudomást szereztünk, és hogy ezeket megőrizzük az utókor számára. A könyvbemutató során megszólalnak a könyv szerzői és interjúalanyai is.

A belépés mindkét eseményre ingyenes.

Majer István Szakmai Napok programsorozatának azonban még nincs vége! Május 15-én, vasárnap este hatkor a Faluházban Soóky László: Papa különböző hangszereken hegedül című darabját láthatjuk Lajos András előadásában. Egy - vagy két - lakodalom pontos leírása (monodráma a BÚCSI JAZZ zenekar megalakulásáról). Az egy felvonásos, 70 perces előadásban a darab a szerző édesapját idézi meg, aki miután 1948. február 6-án hazatért a II. világháború alatt túlélt hadifogságból, kiötlötte, hogy bármi áron zenekart alapít. E szándékát az indokolta, hogy akkoriban Búcson és annak környékén nagy volt a házasulási kedv, ám ott a közkedvelt Pepes zenekaron kívül más banda nem létezett. Bár az édesapa egyetlen hangszeren sem tudott játszani, leporolta a korábban egy munkácsi özvegyasszonytól kapott hegedűjét, s összeverbuválta a különféle hangszerekkel rendelkező helyi embereket. A szellemesen megírt, poénokkal és sajátos humorral fűszerezett szövegből megtudjuk, hogy miként alakult meg, utazgatott egy Zetor traktor pótkocsiján és hogyan érezte magát a vidéki lakodalmakban a zenekar.

Az előadásra a jegyek a Kürtön a Faluházban szimbolikus áron, 1 EUR-ért kaphatók. A helyszínen a belépő 2 EUR.

 

Szeretettel várjuk a programsorozatunkon, amelyről további részleteket a folyamatosan frissülő Facebook eseményen találnak.

 

Tisztelettel:

 

Kovács Tamás

www.compass.strekov.sk

0915/600 675