A Rákóczi Emlékév vándorkiállítása és cserkésztestvérünk képes beszámolója

Időpont
2020. január. 16., 07:00 - január. 16., 07:00

Kedves cserkésztestvérek!

 

Szeretettel várunk minden cserkésztestvért és további érdeklődőket Galántára, 2020. január 16-ára, a Pázmány Péter Alapítvány épületébe, ahol 16 órától kerül sor a II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulójához kapcsolódó sikeres kiállítás anyagának bemutatására.
A kiállítást  Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke, a KDNP kommunikációs igazgatója nyitja meg.
A megnyitó után cserkésztestvérünk, Poór József tart vetített képes beszámolót a ZsuGa tengeri vitorlással megtett útjáról. A Nagyfödémesen élő öregcserkész, vállalkozó, író, hajós útját a 300 évvel ezelőtti események ihlették.

 

II. Rákóczi Ferenc fejedelem 1717 októberében érkezett meg Marseilleből a Földközi-tengeren át Gallipoliba II. Ahmed szultán meghívására, hogy az általa vezetett szabadságharchoz szövetségest találjon. A szövetségkeresés rodostói bujdosássá alakult. A ZsuGa vitorás a Mátyusföldről indult el a Kis-Dunán, majd a Dunán hajózva jutott el a Vaskapuig, ahonnét tavasszal folytatja útját az Al-Dunán, a Fekete-tengeren, a Boszporuszon és a Márvány-tengeren át Rodostóba. Eddigi úti élményeiről számol be, melynek során a kikötőkben diákokkal, cserkészekkel is több alkalommal találkozott. Az eddigi útszakaszok megvalósulását a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség és Nagyszombat Megye Önkormányzata is segítette.