Zöld sziget - Innen is letöltheted!

2007. 01. 01

Zöld sziget - új cserkészkiadvány, melyet cserkészvezetőként mindenképpen érdemes elolvasnod! 200 oldal „tömény cserkészet“ egy modern cserkészprogram kialakításához! Új fogalmak, amelyek magyarul még nem is léteznek, valódi kérdések és valódi gondolatok a válaszok megformálásához, egy modern cserkészprogram kialakításához, a következetes korosztályi rendszer kialakításához, a vezetőképzés, a szakágak és a felnőttek szerepének újragondolásához és a cserkészet számtalan egyéb vonatkozásához.

A zöld sziget A kiadvány magyar fordítása elérhető a www.cserkesz.hu/zoldsziget címen. A szöveg eredetije és nagyon sok anyag angolul a RAP-ról (magáról az új cserkészprogramról a történetből).

Még 2006. márciusában hívta fel figyelmemet egy e-mailen keresztül Gretz Sári néni, a MCSSZ külügyi bizottságának vezetője erre a vezetői cserkészkönyvre. Címe: L'ile verte (A zöld sziget) szerzői a WOSM régi és jelenlegi vezetői: Dominique Bénard és Jacqueline Collier Jesperson., és a WOSM Európai Régió kiadványa.

Ő már francia eredetiben olvasta, de mára már magyar fordítása is elérhető a

www.cserkesz.hu/zoldsziget

címen. A fordító cserkésztestvérünk, ha jól tudom, Babos Gábor volt. (A szöveg eredetije a http://www.scout.org/wsrc/ll/ll2en.shtml címen érhető el.)

Ahogy akkor Sári írta nekem (is): „A könyv igen elgondolkoztatott. Úgy hiszem mindenkinek jót tenne, ha elolvasná, - és talán kiutat is mutatna sok problémánkból - bár sok tőlünk távolállót is talál benne.“

Azóta én is elolvastam, több hétig várva az utolsó fejezetre, s meg kell mondanom, én is egyetértek vele! Vannak részek, amik a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségtől ugyan távol állnak, meg a történet is kicsit fura a mi szemszögünkből, de a legtöbb dolog pont az, amire szükségünk van! Hajrá, olvassátok el Ti is!

Alább találjátok A Zöld Sziget bevezető leírását!

Kismedve

A Zöld Sziget

Talán nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, nem vagy alig jelent meg Magyarországon tudományos igényű, felnőtt vezetőknek szóló cserkészpedagógiai írás – teljes könyvről nem is szólva –, az igen értékes „Sík-Surján“ óta. Ennek pedig már vagy másfél évtizede, sőt ha a könyv magjának tekinthető Sík Sándor-féle Cserkészvezetők könyvét nézzük, akkor nagyjából hetven éve...

Ezek után nem titok: íme! 200 oldal „tömény cserkészet“. Új fogalmak, amelyek magyarul még nem is léteznek, valódi kérdések és valódi gondolatok a válaszok megformálásához, egy modern cserkészprogram kialakításához, a következetes korosztályi rendszer kialakításához, a vezetőképzés, a szakágak és a felnőttek szerepének újragondolásához és a cserkészet számtalan egyéb vonatkozásához.

A könyv két szinten is izgalmas. Az egyik konkrét: „valahol Európában“ lelkes vezetők összejönnek, találkoznak, telefonálnak, utaznak, szerveznek, különféle kellemes és kevésbé kellemes kalandokba bonyolódnak. A második szint – a könyv tulajdonképpeni mondanivalója – a mindezek közben zajló beszélgetésekből bontakozik ki, és egyetlen mondatban a következőképp foglalható össze:

Hogyan „csináljunk“ olyan cserkészetet, amely úgy felel meg a mai fiatalok igényeinek, hogy közben a mozgalom minden értékét magában hordozza?

Címkék
cserkész könyvek
zöld sziget