V. Szövetségi Nagytábor - 2017

2015. 09. 16
SZMCS Nagytábor 2011

2017-ben újra Szövetségi Nagytábor! Olvasd el az SZCST elnökének, Kocur Lászlónak a levelét.

 

Kedves Csapatparancsnokok!

 

Itt a szeptember, amikor is a csapatok belövik a következő évi csapattábor helyét, időpontját. Mielőtt arra biztatnálak benneteket, hogy ezt nyugodtan tegyétek meg 2016-ra is, szeretném megköszönni az idei nyári csapattáborok és kiscserkésztanyázások megszervezésére fordított energiáitokat. Ezekre most talán még sokkal nagyobb szükség van, mint mondjuk tíz, de akár még csak 5 éve is volt. Világunk olyan szinten virtuálizálódik, hogy a gyerekek-fiatalok a mobiljuk nélkül már egy lépést sem tesznek. Nemrégiben egy diszkótulajdonossal beszélgettem, aki arra panaszkodott, hogy már „ki” sem járnak, mindent a fészen beszélnek meg. Ezekből a mindennapokból tíz vagy több napra kiragadni őket felbecsülhetetlen!

 

Külön köszönöm azoknak a csapatoknak, amelyek saját csapatrendezvényeik megszervezése mellett még arra is találtak kapacitást, hogy „pénzt, paripát, fegyvert” tegyenek a VK-táborokba, ahol szövetségünk jövője alakul. Közöttetek is sok aktív vagy egykori, nem ritkán évtizedes kiképző van, tudjátok, hogy a progresszió mindig a völgyből jött.

 

Ha megnézitek a 2016-os eseménynaptárt, láthatjátok, de valószínűleg enélkül is tudjátok, hogy jövőre Szövetségi Nagytábort terveztünk. Néha azonban módosítanunk kell terveinket. És ezt nem akarom a körülményekre fogni. Ha az ember felelős, és 1100 ember életét befolyásoló döntést akar hozni, ahhoz a lehető legtöbb szempont megvizsgálására van szükség. 2015/2016 nagyon sok minden éve lesz. Az új nevelési koncepció befejezése, implementációja és mentorálása nagy kaliberű, erőforrásigényes folyamat, rengeteg utómunkával. Ezzel párhuzamosan fut a tisztújítás és a teljes struktúraváltás, ami szintén legalább ekkora, és szövetségünk jövőjét hasonló szinten befolyásoló folyamat. Mindehhez társul nehéz anyagi helyzetünk, néhány várt forrás elmaradása vagy elapadása, a támogatási rendszer (folyamatos) átalakulásával párhuzamosan.

 

Ebben a helyzetben azt látjuk helyesnek, ha az V. Szövetségi Nagytábort nem 2016-ban, hanem 2017-ben rendezzük meg. A módosítás nem légből kapott, Kismedvével és Erikkel kb. negyedévet gondolkodtunk rajta, osztva, szorozva. Egy nagytábor flott megszervezéséhez 30-40 ember egy éven át tartó folyamatos munkája kell, központi támogatással. A nevelési koncepció és az új struktúra beüzemelése mellett most nincs ennyi emberünk.

 

A nagytábor nagy. A rá való felfutás nem lehet egy oldallagos projekt, hanem teljes odafordulást kíván, és a szövetségi munka ilyen fajta összehangolását. Ezt a 2015/16-os szezonban nem látjuk biztosítottnak.

 

Ami az V. Szövetségi Nagytábor parancsnokának személyét illeti, a meghirdetett pályázatra ketten jelentkeztek. Összevetve a kettőt, Juhász Gergely érsekújvári segédtiszt pályázatát támogattuk. Kérlek benneteket, támogassátok az előkészítő munkáját, elsősorban emberekkel, hiszen egy ilyen rendezvény akkor tud minél több igényt kielégíteni, ha a csapatok minél nagyobb számban képviseltetik magukat a szervező csapatban, így gondolkodjatok el rajta, ki lenne csapatotokból az a vezető, akit „be tudnátok adni” a közösbe. Az igényeket majd ő fogja pontosítani.

 

Az V. Szövetségi Nagytábor várható dátuma 2017. júl. 24-aug. 3., ezt már beírhatjátok a csapatnaptárba, a hely még alakul.

 

Köszönjük megértéseteket, és sikeres, új tagokban és csapatrendezvényekben gazdag cserkészévet kívánunk!

 

Erik, Kaca, Kismedve

Címkék
nagytábor