Útjára indultak a felvidéki csángó csomagok

2008. 12. 05

Csángó csomag 2008 elnevezéssel hirdetett meg gyűjtést Lengyel Zoltán marcelházi szervező még novemberben, hogy három csángóföldi településnek ajándékot vihessen Szent Miklós püspök ünnepén.

Felhívását eredmény koronázta és december 4-én elindultak a szállítmányok először Budapest felé, majd onnan Csángóföldre.

A fiatal cserkész nemrégiben kerékpárral tette meg azt az utat, ahová most ajándékokat visz a csángóföldi magyar gyerekeknek. Három településre viszik majd a több mint 800 darab cipős doboznyi ajándékot. Pusztinába a Szent István Egyesületnek, Klézsébe a Szeret Klézse Alapítványhoz és Lészpedbe a helyi magyar alapiskolába.

A cipős dobozokba belerakott ajándékokat iskolásoknak és egyedül élő idős embereknek adják majd át. A Felvidéken a Református Egyház és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség vette ki aktívan a részét a gyűjtésből, de több alapiskola és kulturális, egyházi szervezet is csatlakozott a felhíváshoz. Az udvardi magyar alapiskola közel háromszáz cipős doboznyi ajándékot gyűjtött össze.

A csomagok elszállítását a Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítvány vállalta fel és ingyen biztosították a utazáshoz szükséges teherautót. Az ajándékok valódi meglepetések lehetnek a Kárpátokon túl élő nemzettársainknak, hiszen azokat Szent Miklós ünnepén adja majd át személyesen a főszervező, Lengyel Zoltán.

Címkék
csángó
segélycsomag