Tagdíj nagysága 2016-tól

2015. 04. 01

A XXI. Szövetségi Közgyűlés elfogadta a tagdíj megemelését 2016. évtől kezdődően. Mielőtt még ennek mértékét megismernénk, idézzük csak fel, miért is fizetünk tagdíjat, milyen szolgáltatásunkat kapunk érte és hogy mire van felhasználva a tagdíjunk.

 

Az éves tagdíj befizetésével erősíted meg évről évre a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetséghez tartozásodat. Ez független mindenfajta támogatás igénylésétől és megszerzésétől, ez a felvidéki magyar cserkészmozgalom melletti elkötelezettséged kézzel fogható bizonyítéka. A tagdíj befizetésével erősíted a részvételed felelősségét is, hisz a tagsággal kötelezettségek és jogok egyaránt járnak, többek között 18 éven felül választhatsz és választható leszel. Ezek pontos leírását az Alapszabály tartalmazza.

 

A tagdíjad kiemelten fontos az SZMCS részére, hisz bármennyire is csekély összegű a szervezetünk éves költségvetésében, mégis ez teremti meg az alapot a szervezetünk működéséhez, illetve az SZMCS céljainak megvalósításához, hisz egy ifjúsági szervezet életében a tagdíj az egyetlen biztosan tervezhető bevétel.

 

A központnak fizetendő alap tagdíj nagyságát az SZMCS Közgyűlése határozza meg. Ez egy alap éves tagdíj, amit a cserkészközösségek szednek be, majd az adott év első hónapjában fizetnek be a Központi Iroda részére. A befizetett alap tagdíjak ellenében különböző szolgáltatásban részesülnek az SZMCS tagjai: kedvezményesen vehetnek részt az SZMCS központi rendezvényein, képzésein, továbbá a tagok élhetnek az SZMCS érdekképviseletével és jogi védelmével. Ezek a szolgáltatások egy év során messze túlmutatnak a tagdíj nagyságán, tehát ha valaki igénybe veszi azokat, tapasztalni fogja, hogy a befektetett összeg jócskán megtérül. Természetesen az adott évben a még tagdíjat nem fizető tag nem élhet ezekkel a szolgáltatásokkal, és a Szövetség által szervezett rendezvényeken, programokon azok jellegétől függően kizárólag min. 50% felárral tud csak részt venni. Az SZMCS belső képzésein pár kivételtől eltekintve viszont kizárólag a tagdíjfizető tag tud csak részt venni.

 

Az SZMCS alap tagdíjának csak a minimális nagyságát határozza meg a közgyűlés, ennél több is befizethető. A felülfizetések tovább segítik az SZMCS működését, hisz a befizetett tagdíjakat a Szövetségünk az Alapszabályban lefektetett céljaira használja fel. A befizetett tagdíjak alapján tudjuk évről évre kimutatni támogatóink, ernyőszervezeteink felé a tagsági adatbázisunkat is. Ez alapján határozzák meg például az egyes ernyőszervezeteink az SZMCS részéről befizetendő társulási tagdíjakat is. Mint írtam, a tagdíj nagyon fontos része költségvetésünknek, ez egy olyan bevétel, ami arra fordítható, ami a szervezetnek a legfontosabb kiadása, legyen az működési költség, képzés, belső támogatás, önkénteseink költségeinek részbeni térítésére, stb.. Ezt semmilyen külső szerv vagy támogató nem korlátozhatja, amíg annak felhasználása az alapszabályban leírt célkitűzésekkel összhangban történik.

 

A tagdíjfizetési kötelezettségnek a belső szabályzataink értelmében legkésőbb 13 hónapon belül eleget kell tenni, ellenkező esetben a Központi Iroda automatikusan megszünteti az SZMCS tagságot.

 

A cserkészközösségek az SZMCS Közgyűlése által meghatározott alap tagdíjtól eltérő összegű tagdíjat is beszedhetnek, hisz a saját belső előírásai alapján az alap tagdíjon túl saját, kiegészítő tagdíjat is meghatározhatnak. Ebből a kiegészítő tagdíjból járulhatnak hozzá a csapat egész éves működésének a kiadásaihoz, például a rendezvények költségeihez, a cserkészújság előfizetéséhez, a felszerelés árához, a hátrányos helyzetű tagok segélyezéséhez, a csapatotthon fenntartási és működtetési költségeihez.

 

Akkor végül is hogy alakul 2016-tól kezdődően a tagdíj mértéke? A 25 év alatti, valamint a nyugdíjas tagoknak 7 Eur; 25 év feletti tagoknak pedig 10 Eur. Emellett bevezetésre kerül a tagdíjkedvezmény lehetősége csapatparancsnoki kérvényezéssel, amit az ügyvezető elnöknek lehet benyújtani írásban nagycsaládosok, ill. hátrányos helyzetű családok esetében. A kedvezményről az ügyvezető elnök dönt, viszont a kedvezményezett összeg nem csökkenhet 1 euró/fő alá.

 

Itt kell megemlítenünk, hogy a minél nagyobb létszámot számláló tagság komoly társadalmi hátteret jelent számunkra, növeli elismertségünket. Ennek segítésére javasoljuk a rendes tagság mellett a cserkészpártolóknak pártoló tagdíj befizetését, hisz annak befizetésével hivatalosan is pártoló tagsági viszonyt létesítenek, amivel szintén kifejezheti elkötelezettségét cserkészmozgalmunk célkitűzési és tevékenységei iránt.

 

Hogy miért volt egyáltalán szükség az emelésre? Való igaz, az alap tagdíj mértéke már hét év óta változatlan, és ami még ennél is lényegesebb, hogy szövetségünk évről évre egyre kisebb mértékű támogatást kap a különböző forrásokból. Előreláthatóan ez a tendencia továbbra is folytatódni fog. Az éves költségeink is folyamatosan emelkednek. A szövetségi tagdíj nagyságának emelése mindannyiunk befektetése a stabilabb működésünk és a jövőnk bebiztosítására, valamint a függetlenségünk megőrzésére egyaránt.

 

Kismedve

Címkék
tagdíj