Mindenki számít - Népszámlálás 2011

2011. 03. 21

Májusban népszámlálás lesz Szlovákiában. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség az egyik alapító tagja) felvilágosító kampányt indít, hogy minél többen valljuk magyarnak és magyar anyanyelvűnek magunkat.

 

 

A népszámlálás az idei év legfontosabb eseménye, amelyre az egész Európai Unióban sor kerül. Számunkra, szlovákiai magyarok számára ez a népszámlálás különös jelentőséggel bír. Nem mindegy, mennyien fogják magukat májusban magyarnak vallani Szlovákiában. 

Anyanyelvünkről, szülőföldünkről, szüleink, nagyszüleink örökségéről van szó.

 

A népszámlálás fontosságát tudatosítva a szlovákiai magyar kulturális, ifjúsági, egyházi és politikai szervezetek összefogtak. 

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala felvállalta a népszámlálást megelőző felvilágosító munka koordinálását, hiszen közös nemzeti ügyünkről van szó. 

A népszámlálás május 21-én lesz. A kérdés, leszünk-e még félmillióan. Ne hagyjuk, hogy meglepődjünk! 

Mindenki számít: kicsik és nagyok, öregek és fiatalok, nagyszülők és unokáik, magyar nemzetiségű, magyar anyanyelvű és magyar gyökerekkel, kulturális kötődéssel rendelkezők. 

Szlovákia kis ország, de mi, magyarok nyelvünkkel és kultúránkkal két országban is otthon érezhetjük magunkat. Egyéni lehetőségeink kitágulnak, két ország munkaerőpiacán, társadalmi és kulturális életében egyaránt érvényesülhetünk. 

Nemhiába mondják: ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz.

Az elkövetkező tíz évben a magyar nyelv hivatalos használata, társadalmi súlyunk, önbecsülésünk, gyermekeink, unokáink jövője függ attól, hogy településeinken és régióinkban hányan valljuk magunkat magyarnak. 

Az adatlapok névtelenek, mindenki bátran vállalhatja nemzetiségét, anyanyelvét, magyar kötődését, akkor is, ha vegyesházasságban él, vagy ha nem magyar iskolát végzett.

A népszámlálással kapcsolatos információkat megtalálják a www.nepszamlalas2011.sk honlapon, vagy elektronikus levélben is tájékozódhatnak a nepszamlalas2011@gmail.com címen.

 

 

 

A kampánnyal kapcsolatos kiadásokat nagy részét a résztvevő szervezetek vállalták. Emellett bárki hozzájárulhat a kampány sikeres lebonyolításához, ha intézményként vagy magánszemélyként bármilyen összeggel is támogatja a közös kampányunkat a következő bankszámlák valamelyikén:

 

Szlovákiai bankszámla:

IBAN: SK20 1100 0000 0026 6701 0003

SWIFT: TATRSKBX

 

Magyarországi bankszámla:

IBAN: HU67 1177 3092 0027 7059 0000 0000

SWIFT: OTPVHUHB

 

Az adakozásokból a következőket szeretnénk megvalósítani: plakátok, felvilágosító füzet megjelentetése, TV-spotok, kisfilm, hirdetések készítése a lokális médiában, helyi és regionális televíziókban, matrica és bannerkampány.

 

Az anyagi eszközök felhasználását a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Koordinációs Bizottsága felügyeli.

 

A támogatók nevét a népszámlálásra létrehozott honlapunkon (www.nepszamlalas2011.sk) folyamatosan közzétesszük.

 

Az adományokat előre is köszönjük!

 

2667010003/1100

11773092-00277059

 

Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

Koordinációs Bizottsága

 

Címkék
népszámlálás 2011