Meghívó a Búcsújáró magyarok c. módszertani napra

2011. 03. 15

Előadó: Dr. Barna Gábor néprajzkutató, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető tanára.  

 

Időpont: 2011. március 21. (hétfő), 

Helyszín: 13:00 óra – Kodály Zoltán u. 777, Pázmány Péter Alapítvány székháza     (a Szociális Biztosító mögött),

16:00 óra – rkat. Szent István templom

Célcsoport: papok,  hitoktatók, pedagógusok, érdeklődő nagyközönség

 „Búcsújárás: katolikus hívők zarándoklata. Alkalom az elmélyedésre, imádságra, bűnbánatra, ájtatos cselekedetekre és beszélgetésekre. Erőpróbája a testnek és a léleknek a gyaloglás, utazás, éjszakai virrasztás, böjtölés és más fáradalmak által. A nép egyik legnagyobb közösségi élménye.” (Magyar Katolikus Lexikon)

A búcsújárás témaköre egykor minden katolikus családot megérintett: vagy úgy, hogy a templombúcsú alkalmával a távolabbra szakadt családtagok is hazalátogattak, vagy úgy, hogy a családok jó erőben lévő tagjai közös zarándokútra indultak a közeli, de sokszor egészen távoli búcsújáró helyekre, az isteni kegyelem és a csodás gyógyulás reményében. 

A hagyományok megismerésének, a hitélet közösségi élményének és az egyéni elmélyülés alkalmainak jelentős helyet kell biztosítani az iskolai oktatásban is, főleg a hittanórákon, ahol a tanulók motivációt kaphatnak arra is, hogy kezdeményezzenek beszélgetéseket az idősebbekkel, pl. nagyszüleikkel a régebbi korok vallásos életéről.

A magyar búcsújárás történetével és a búcsújáró kegyhelyek néprajzával, társadalmi hatásával ismerkedhetünk meg a szakmai nap alkalmával Dr. Barna Gábor, néprajzkutató, egyetemi docens előadásából, melynek bevezetőjeként a tallósi Kisboldogasszony-búcsút és a kürti Cigléd-búcsút mutatják be a Kincskereső – regionális értékeket kutató diákok.

Az előadások után módszertani segítséget nyújtunk mindazoknak, akik a témakörrel behatóbban szeretnének foglalkozni akár a tanítási órák keretében akár magánérdeklődésből. 

A szakmai napra a távolabbi régiókból is várjuk azon érdeklődőket, akik helytörténettel, a helytörténet tanításával vagy szakrális néprajzzal foglalkoznak. 

Kérjük ezt a meghívót a nevünkben juttassák el hozzájuk is!

Részvételi szándékukat, esetleges kérdéseiket jelezzék a következő elérhetőségeken:

Szanyi Mária, 0911 45 1024, 034/780 48 64, szanyi.maria@gmail.com

 

 

Józsa Attila, esperesplébános Galánta                                          

Szanyi Mária néprajzkutató, a szakmai nap szervezője, SZMPSZ