Közgyűlés-szájbarágó IV. – A programról és a szavazásról

2012. 01. 13

Február 10-12-én tisztújító közgyűlést tartunk. Új sorozatunkból, a Közgyűlés-szájbarágóból megtudhatod, miért kell közgyűlést tartani, mi az a tisztújító közgyűlés, miért kell eljönnöd, mi lesz, ha nem jössz el, kikkel találkozhatsz ott, ki és hogyan szavazhat; mi történik, ha elkésel, és miért nem tökmidegy, hogy ott leszel-e. Negyedik lecke: A programról és a szavazásról

Mi fog történni a közgyűlésen?
 
A közgyűlés pontos programját a péntek este Paláston összeülő Szövetségi Cserkésztanács fogja megtervezni, ezt követően azonnal kiküldi a központi iroda, de körülbelül ez fog történni, ha minden rendben zajlik:
Mandátumvizsgálat (aki eljött, jogosult-e szavazni) 
1. Megnyitó, bevezető ima, cserkészinduló
2. Levezető elnök elfogadása, a jegyzőkönyvvezetők és hitelesítők, valamint a munkabizottságok (szavazatszámláló, mandátumvizsgálók) megválasztása
3. A határozatképesség bejelentése, napirend elfogadása
4. Beszámolók:    SZCST elnök   ügyvezető elnök   Ellenőrző Bizottság elnöke   Fegyelmi Bizottság elnöke   mozgalmi vezetőtiszt,  vezetőképző vezetőtiszt,   külügyi vezető
5. Hozzászólások az elhangzott beszámolókhoz
6. Tisztújítás
7. Szünet
8. A választás eredményeinek ismertetése
9. Javaslatok, indítványok,
10. Határozathozatal
11. Ima, a közgyűlés befejezése 

Mennyire kell pontosan érkezni?
 
Nagyon!
A közgyűlés a meghirdetett időpontban kezdődik és - annak ellenére, hogy még lehet, hogy határozatképtelen - máris nagyon fontos döntéseket hoz: például megszavazza a levezető elnök személyét. Ezért a meghirdetett időpont előtt legalább fél órával meg kell jelenni, hogy a szavazólapot a közgyűlés kezdetéig minden jelenlévő meg tudja kapni.
Ha a közgyűlés határozatképtelennek bizonyul, akkor folytatódik a mandátumvizsgálat, de a már meghozott döntéseket az elkésők nem tudják megváltoztatni!
 
Mikor határozatképes a Közgyűlés?
 
A szervezeti egység határozatképes, ha az összehívás szabályszerű volt, és az összes szavazati jog több mint fele az ülés megkezdésekor képviselve van. Amennyiben ez a létszám nincs meg, a közgyűlés egy órai várakozás után megkezdi munkáját, és a jelenlevő tagok számától függetlenül határozatképesnek minősül.

Hogyan szavazunk? 
Titkos szavazás útján választják a Szövetségi Cserkésztanács elnökét és további hat tagját, az ügyvezető elnököt, az Ellenőrző Bizottság elnökét és további két tagját, a Fegyelmi Bizottság elnökét és további két tagját.
Titkos szavazásnál a szavazócédula nem utánozható jellel van ellátva, és tartalmazza az egyes tisztségekre jelöltek teljes nevét és képesítését. A jelöltek névsora két részből áll: az első részben az eddigi SZCST által jelöltek vannak tisztségek szerint felsorolva, a második részben, az előzőek folytatásaként azok a jelöltek vannak felsorolva, akiket a Szövetség 18 éven felüli cserkészei javasolnak.

Nyílt szavazás útján választják a Mozgalmi Testület vezetőtisztjét és a vezetőképző vezetőtisztet az ügyvezető elnök javaslatára. A további szavazások (beszámolók elfogadása, felvezető elnök megválasztása.) szintén nyílt szavazással történnek.
Nyílt szavazásnál minden szavazásra jogosult résztvevő a jelentkezéskor mindkét oldalon zöld színű, levelezőlap nagyságú, mindkét oldalán sorszámmal és a Szövetség 1. számú kör alakú bélyegzőjével ellátott igazoló lapot kap. A sorszáma megegyezik a jelenléti íven a résztvevő neve mellett feltüntetett sorszámmal. Az igazolólap nem ruházható át más személyre.

Címkék
közgyűlés
közgyűlés-szájbarágó
tisztújító közgyűlés