Közgyűlés-szájbarágó III. - A szavazásról

2012. 01. 12

Február 10-12-én tisztújító közgyűlést tartunk. Új sorozatunkból, a Közgyűlés-szájbarágóból megtudhatod, miért kell közgyűlést tartani, mi az a tisztújító közgyűlés, miért kell eljönnöd, mi lesz, ha nem jössz el, kikkel találkozhatsz ott, ki és hogyan szavazhat; mi történik, ha elkésel, és miért nem tökmidegy, hogy ott leszel-e. Harmadik lecke: Ki lesz ott, ki szavazhat, mit kell hoznom, hogyan ruházhatom át szavazati jogomat?

Ki jön?
A Közgyűlésen részt vehetnek a szavazati joggal rendelkező tagok, a szavazati joggal nem rendelkező meghívott tagok és a meghívott vagy elfogadott vendégek.
 
Kik szavazhatnak, azaz kik rendelkeznek szavazati jogokkal? 

a)      Egyéni tisztségből eredő szavazati joga van a következőknek:
 a Szövetségi Cserkésztanács elnöke és további hat tagja,
az ügyvezető elnök,
az Ellenőrző Bizottság elnöke és további két tagja,
a Fegyelmi Bizottság elnöke és további két tagja,
a Mozgalmi Testület vezetőtisztje,
a vezetőképző vezetőtiszt
az SZMCS jogtanácsosa
az SZMCS külügyi vezetője
azoknak az I. sz. gróf Esterházy János Vezetőképző Cserkészcsapat rendes tagjainak, akiknek nincs már más tisztségükből kifolyólag szavazati joga

b) Közösséget képviselő szavazati joga van:
csapatparancsnokok, feltéve, ha nincs felfüggesztve a csapatuk működése
a körzeti cserkésztanácsok elnökei
 
Hány szavazattal rendelkezhetem?

A Szövetségi Közgyűlésen szavazati joggal részt vevő minden tagnak csak egy szavazata van, tekintet nélkül arra, hány szavazati joggal járó tisztséget tölt be. Ebben az esetben a tag szavazati joga az általa betöltött legmagasabb tisztséghez kötődik.

Átruházhatom a szavazatomat?

Amennyiben szükséges, a közösséget képviselő szavazati jogot átruházhatjuk írásban (!!!) az általunk képviselt közösség (csapat, kcst) 18. életévét már betöltött tagjára. Az egyéni tisztségből eredő szavazati jogot viszont nem!
Csak annak lesz szavazati joga, akit igazolt tag, tehát az adatlapját beküldte és azzal minden rendben volt, valamint befizette az éves tagdíjat. (Amennyiben idén még nem fizetted be a tagdíjadat, akkor azt a közgyűlésig még megteheted.)

Mi az a mandátum?
A szavazati jogod. Minden szavazati jogokkal rendelkező tagnak van ilyenje, és ha megjelenik a Közgyűlésen, élhet is vele.

Mi legyen nálad?
Legyen nálad a
1.     cserkészigazolványod
2.     ÉS a személyi igazolványod vagy az útleveled is.

Mi van, ha nem megyek el?

Amennyiben nem ruházod át a közösséget képviselő szavazati jogodat írásban (!!!) az általad képviselt közösség (csapat, kcst) 18. életévét már betöltött tagjára, vagy amennyiben egyéni tisztségből eredő szavazati joggal rendelkezel, és nem mész el a közgyűlésre, akkor lemondasz arról, hogy beleszólj ezen alkalmon a cserkészet irányát kijelölő döntésekben.