Jövőre tekintő ifjúság

2009. 02. 15

Fiatalság, új lendület, szakmaiság – talán ezekkel a címszavakkal lehet jellemezni a 2009. február 6-8. között Budapesten zajló képzési programot, melyet a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) szervezett tagszervezetei számára.

A találkozás a maga nemében rendhagyónak bizonyult, hiszen két éves inaktivitás után, új lendülettel telt meg a szervezet. Bizonyítja az is, hogy az évi két alkalommal megrendezett soros üléseken kívül is érdemi munkával dicsekedhet a MIK. A Márton Áron Szakkollégiumban zajló képzés fő célja egy egységes és hosszú távú stratégia kidolgozása, valamint a szervezet új arculati elemeinek kidolgozása volt.

A pénteki napon a jelenlévők a Mobilitás munkájába nyerhettek betekintést, Letenyei Mráz Márta igazgatóhelyettes elmondta, a célkitűzések között szerepel az ifjúsági munka szakmai fejlesztése, a fiatalok társadalmi részvételének erősítése, ugyanakkor a Mobilitás nagy hangsúlyt fektet az ifjúsági munka és ennek módszertanának társadalmi elismertetésére.

Tiszoczi Péter a www.mobilitas.hu oldalt és a Nemzeti Ifjúsági Információs és Dokumentációs Adattár (MIIDA) működését mutatta be, felhívva a figyelmet fontosságára.

A fiatalok emberi jogi nevelése nem-formális módszerekkel címmel Kiss Andrea és Simon Imre képzők bemutatták a KOMPASZ és a COMPASITO című köteteket, gyakorlatban pedig néhány játékkal azt szerették volna ismertetni, milyen módon lehet a fiatalokat a toleranciára nevelni másokkal szemben.

A Fiatalok Lendületben Programot Ruska Mónika mutatta be, aki nem elméleti, hanem inkább gyakorlati tudnivalókat és tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.

A MIK szempontjából a szombati nap igencsak hasznosnak bizonyult. A MIK-stratégiájáról és jövőképéről a délelőtti munka Baranyi Éva segítségével történt az együttgondolkodás. A MIK-stratégia, illetve „a mit várok el?” megfogalmazása után a jelenlévők elhatározták, hogy február közepéig elkészül a témakörben egy összefoglaló, amelybe belekerül a Kolozsvárott, Zánkán, illetve jelen képzésen elhangzott célok, tervek, elvárások, amelyet későbbiekben a MIK tagszervezetei is véleményeznek, és a Kárpátalján, áprilisban sorra kerülő táborban véglegesítenek, melyet a májusi soron következő MIK ülésen elfogadnak.

Délután a munka kommunikációs tréninggel folytatódott, amelyet Bányai Sándor és Kósa András László vezettek. A délután célja az volt, hogy a jelenlévők megpróbáltak egy képet adni saját magunkról, vagyis a Magyar Ifjúsági Konferenciáról. Azokat a lehetőségeket gyűjtötték össze, melyek segítségével megismertetni és népszerűsíteni kívánják a szervezetet.

Vasárnap a MIK Állandó Bizottsága ülésezett, melynek keretén belül megvitatták a készülő Szakmai - Etikai Kódexet, beszéltek az arculat váltás lépéseiről, valamint a Metszéspont iroda sorsáról és egyéb szervezeti kérdésekről. Az ülésen Földi László a Mobilitás igazgatója is jelen volt, aki felvázolta a jövőbeli együttműködés tervét. A MIK tagszervezetei április végén találkoznak Kárpátalján, az első alkalommal megszervezésre kerülő MIK-tábor keretén belül, ahol folytathatják a megkezdett munkát.

A Magyar Ifjúsági Konferencia sajtószolgálata

Címkék
Magyar Ifjúsági Konferencia