JOTA és JOTI

2008. 10. 14

Hétvégén \\\"találkozz\\\" az egész cserkészvilággal! Nagyszerű lehetőség egy különleges őrsi összejövetel megtartására is!

Ha még nem tudod, hogy mi az a JOTA, ill. JOTI, akkor lásd az ismertetőjét a lap alján!

Kedves potenciális JOTA-JOTI-résztvevők, vagyis kedves mindenki!

Elkészült egy rövid - négy oldalas - összefoglaló a JOTI-n való
részvételi lehetőségekről. Néhány konkrét gondolatot arról is
tartalmaz, hogyan állítható a rendezvény a cserkésznevelés / pedagógia szolgálatába.

Végül némi étvágygerjesztő. Két kis diavetítés / film-féle a tavalyi rendezvény legjobbnak ítélt fényképeiből:
http://www.youtube.com/jotajotidvd

Hajrá magyar cybercserkészet!
BabosDzsi

Rádiós jamboree (JOTA)

A hétvégén rádiós jamboree (JOTA) is lesz, ezzel kapcsolatban néhány információés sok link található ezen a minimalista oldalon.

Bátorítok mindenkit a részvételre, egy néhány órás programot még meg lehet szervezni egy környékbeli lelkes rádióamatőrrel.
JM
HP

Meg egy keres SZMCS tagoknak /regisztrációhoz/

Kattintsunk ide: http://www.jotajoti.org

A regisztrációnál kétféleképpen kell megadni a helyünket:
- földrajzilag (tehát pl. Brassó + GoogleEarth koordináták stb.)
- Ország + Cserkészszövetség

Az elsővel semmi gond, jelölje be mindenki, hogy hol fog üzemelni a számítógépe.

A második úgy néz ki, hogy az ember kiválaszt egy országot, és utána a szerver automatikusan felajánlja, hogy válasszon az ebben az országban működő WOSM / WAGGGS-tagszövetségek közül.
Azt hiszem, érthető a nehézség: a HMCSSZ, a KáMCSSZ, a KMCSSZ, az RMCSSZ, az SZMCS és a VMCSSZ nem tagja egyik világszervezetnek sem, így nincs lehetőség arra, hogy a cserkészeik "saját színekben" jelenjenek meg. Szomorú.

(A két választás egyébként egymástól teljesen független, tehát én mondjuk Szabadkán a számítógép előtt ülő résztvevőként nyugodtan bejelölhetem a fülöp-szigeteki cserkészszövetséget is, mint amelyhez tartozom.)

A következő lenne tehát az alázatos kérdés:

A fent említett szövetségek "lakói" egyszerűen válasszák ki Magyarországot, és benne a Magyar Cserkészszövetséget. Ennek előnye, hogy az összes magyar "egy helyen" lesz, tehát pl. könnyebben fogunk
tudni egymásról, és legalább az MCSSZ-nek kicsit jobbak lesznek a statisztikái (ha már saját szövetségüknek nem is). Természetesen megjelölhető az adott országban működő valamelyik WOSM
/ WAGGGS-tagszövetség - vagy akár egy egészen más cserkészszövetség is
-, de akkor fenti előnyök számunkra elvesznek.

Ismét JOTA és JOTI!
2008. október 18-19.

Amikor a fiatalok a világ más cserkészeit szeretnének megismerni, különböző nemzetközi rendezvényeken vehetnek rész. Kevesen tudják, hogy évente lehetőségük van több százezer cserkésszel találkozni anélkül, hogy kitennék lábukat szűkebb otthonukból. Elég hozzá egy adóengedélyes rádióamatőr adó-vevő készülék, vagy egy internetre csatlakoztatott számítógép. Az előbbi segítségével a rádiós világdzsemborin, a JOTA-n (World Scout Jamboree On The Air), az utóbbival az internetes világdzsemborin, a JOTI-n (World Scout Jamboree On The Internet) vehetsz részt minden év október harmadik hétvégéjén. Kezdete a helyi idő szerinti péntekről szombatra az éjfél, s befejezése pontosan 48 óra múlva van. Mindkettő a WOSM hivatalos rendezvénye. Idén 2008. október 18-19-én kerül sor mindkét rendezvényre.

JOTA

A JOTA alkalmával cserkészek keresik egymással a kapcsolatot adóengedélyes rádióamatőr adó-vevő készülékek segítségével, beszélgetnek cserkészélményeikről, az országunkról, szokásainkról, cserkészcsapatunkról, üdvözleteket váltanak és kicserélik egymás címét. Becslések szerint körülbelül félmillió cserkész csatlakozik a rendezvényhez szerte a földkerekségen, olyan vidékeken is, ahol talán még elektromos áram is csak generátorból van, és telefonról vagy internetről legföljebb hallomásból tudnak az emberek Első alkalommal 1958-ban szervezték meg. Sok cserkész pont ezáltal ismerte meg más tájak cserkészetét. Sokszor a találkozó az „éterben“ életre szóló kapcsolatok, barátságok kezdete, és későbbi utazások és közös projektek alapjaivá válnak. Ha neked nincs készüléked, vagy nincs engedélyed kapcsolatok létesítésére, keress a környezetedben egy rádióamatőr klubbot. Biztos találsz tagjai között olyanokat, akik segítenek ebben.

JOTI

Hasonló elgondolással szervezik meg a JOTI-t is, mely nagyon hasonlít a JOTA-ra. Csak itt a cserkészek a kapcsolatot egymással számítógép segítségével tartják. 1996 óta szervezik meg, s évről évre egyre többen kapcsolódnak be a rendezvénybe. A kapcsolattartásra minden, az internet nyújtotta lehetőséget kihasználhattok: cseveghettek - csetelhettek, speciális e-mail konferenciákon vehettek részt, alkalmi honlapokat készíthettek és látogathattok meg, e-maileket küldhettek egymásnak szövegekkel, zenével, hangokkal, esetleg mozgóképekkel, sőt ha jól fel vagytok szerelve, akkor beszélgethettek is egymással vagy akár videokonferenciát is tarthattok a kontinensek között. A JOTI-ba csapatod internetkapcsolattal rendelkező tagjainak segítségével kapcsolódhattok be, vagy amennyiben megengedik, iskolák, intézmények informatikai termeiben rendezhettek be magatoknak erre a hétvégére egy éjjel-nappal nyitva tartó bázist.

Mindkét eseményről az alap információkat már hónapokkal előre felteszik a hivatalos honlapokra: www.jotajoti.org, www.scout.org/jota és a www.joti.org a cím. Magyarul is találtok némi információt.
A MCSSZ honlapján is olvashattok információkat ezekről a világtalálkozókról: http://www.cserkesz.hu/jota és http://www.cserkesz.hu/joti.

Címkék
jota
joti