Ismét itt vannak a VK táborok!

2009. 07. 24

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség - a Felvidék legnagyobb taglétszámú magyar ifjúsági szervezeteként – idén is megszervezte az immár hagyományos vezetőképző táborait 2009. július 20-30. között a Palást és Ipolyfödémes községek közötti Olvári-völgyben.

Cserkészet és táborozás elválaszthatatlan fogalmak. Már a mozgalom alapítója, Baden-Powell is egy táborban próbálta ki, hogy működik-e az általa elméletben kidolgozott konstrukció. A nyári táborozás az egész éves cserkészmunka megkoronázása, kiemelkedő csúcspontja. Egy nyári cserkésztáborban részt venni nem lehetőség, hanem jutalom.

Táboraink közül is kiemelkednek jelentőségükkel a vezetőképző táborok, melyek az utánpótlást hivatottak biztosítani. A cserkészet az önkéntességen alapszik, vezetőink térítésmentesen végzik munkájukat, szervezetünk csak a tagdíjakból és adományokból tartja fenn magát. A vezetőképző táborok erre a nem könnyű feladatra készítik fel a jövő nemzedékét, idén 120 résztvevővel.

A jövőre 20 éves SZMCS vezetőképzése immár teljesnek mondható, valamennyi szinten képesek vagyunk kinevelni az utánpótlást, külföldi testvérszövetségek bevonása nélkül.

A legfiatalabbak (13-15 évesek) a segédőrsvezető-képző táborban táboroznak. Ennek feladata, hogy stabilizálja cserkész-alaptudásukat, kiegészítse az esetleges hiányosságokat, hogy az innen kikerülő fiatal vezetők egy képzett őrsvezető segítségével 1-2 évig zökkenőmentesen tudjanak csapatuk egy őrsében tevékenykedni.

Az őrsvezetőképző tábor mozgalmunk legfontosabb tábora, mert működési alapegységünk az őrs. Az ide bekerülő (15-18 éves) fiatalokat elsősorban lélektani, vezetéstechnikai és módszertani ismeretekkel vértezik fel, hogy önállóan képesek legyenek egy 5-10 gyermekből álló csoportot huzamos időn át vezetni és felkészíteni a cserkészpróbákra.

A segédtisztképzés felnőtt vezetőképzésünk első lépcsőfoka. Az ide bekerülők az előző két tábor ismeretanyagát bővítik tovább, valamint adminisztratív és vezetéselméleti információkkal bővítik a jelöltek tudását, hogy azok önállóan képesek legyenek egy több őrsből álló csapat vezetésére.

A fenti vezetőképző táborokat idén még az augusztusi Vízi-vezetőképző képzés fogja követni Szímő mellett a Vág partján, ahol a résztvevők a vízi jártasságot és vízi túravezetői ismereteket fognak elsajátítani.

Fotók: Kismedve

Címkék
Olvár
vk tábor