Információk cserkészeknek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról

2021. 08. 13

                                      „Minden forrásom belőled fakad" (Zsolt 87,7) 
                        Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelmondata (magyarázat)
                  Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Budapest, 2021. szeptember 5–12.
 

Kedves Cserkésztestvérem!

Jelen levelünkben szeretnénk nektek részletes tájékoztatást nyújtani a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról.

 

Az esemény programja

A kongresszus részletes programját megtaláljátok az esemény honlapján. A hét két pillére a két hétvége lesz: a nyitó és záró szentmise a Hősök terén. A hét minden napján lesznek a Hungexpo-n tanúságtevők a világ minden tájáról, fakultációk és szentmise is. Cserkész szemszögből fontos a péntek esti Forráspont, ami kifejezetten az ifjúságnak szól, a szombati margitszigeti családi nap, ahol a fesztivál cserkészek is tartanak programot és az esti fáklyás körmenet, ahol 1938-hoz hasonlóan ezúttal is egyenruhás cserkészek fogják osztani a fáklyákat és sorfalat állni. Vasárnap, a Ferenc pápa által celebrált statio orbis záró szentmisén is szolgálatot teljesítenek majd a CserkészekNEK csapat tagjai.

Önkéntesek

Köszönjük, hogy már több mint 650-en igent mondtatok erre a szolgálatra! Az elmúlt bő másfél év során a pandémia okozta viszontagságok ellenére mind többen és többen lettünk, miközben szinte végig csak online és elsősorban lelkiekben tudtunk készülni az eseményre. Most azonban augusztus 19-20-án főpróbának is beillő előhétvégét tartunk majd, ahová minden regisztrált cserkész önkéntest várunk. Ha cserkészként te is elgondolkodtál rajta, hogy aktívan tegyél a kongresszusért, jelentkezz önkéntesnek a NEK honlapján, de mindenképp regisztrálj a CserkészekNEK felületen is, mert a NEK Titkárság a mi listánk alapján számít a cserkész önkéntesekre. Ha csak egy napra vagy délutánra tudsz jönni, akkor is épp úgy örülünk neked, mint ha az egész héten velünk tudsz tartani!

Regisztráció

Az önkéntes regisztráció tehát kétlépcsős, nagyon fontos, hogy egyiket se hagyd ki! A NEK Titkárság oldalán történő bejelentkezésed során ne jelölj be konkrét programokat, ahová önkéntesnek jelentkezel, hanem a cserkész önkéntes opciót válaszd, jeligének is azt írd, hogy cserkész vagy!

Hogy képzeljem el?

Maga a kongresszus kicsit olyan, mint ha egy lelki olimpia vagy fesztivál lenne. A világ minden tájáról érkeznek a magyar fővárosba zarándokok, és maguk az események is több helyszínen zajlanak majd. Bátorítunk titeket, hogy ragadjátok meg a lelehetőséget, és látogassatok majd el egy-egy programra!

A cserkész szolgálat egy arra szóló megtisztelő meghívás, hogy folytassuk az 1938-as budapesti Világkongresszus hagyományát. Ahogy akkor is a cserkészek voltak az esemény lebonyolításának fontos segítői, úgy most is mi leszünk az egyetlen mozgalom, ami hivatalosan, a saját egyenruhájában részt vesz. Dupla tanúságtétel tehát ez számunkra az értékeinkről: hitünkről, cserkészetünkről. A különböző programokon olyan szolgálatokat fogunk teljesíteni, mint például a szektorok biztosítása, az áldoztatók kísérése, a fáklyák kiosztása. Egy közös szállásunk lesz, ezáltal egy különleges hangulatú 700 fős cserkésztábor életében is részt vehetsz majd.

Forráspont

Minket, cserkészeket ifjúságnevelő mozgalomként különösen is érint a péntek esti Forráspont, ami a fiatalokat megszólító dicsőítő imaest, tanúságtételekkel, közös énekléssel, szentségimádással, Ákos-koncerttel. Felhívjuk a figyelmeteket, hogy az esemény a 12 ezer férőhelyes Papp László sportarénában lesz, és már több mint 10 ezer jegy elkelt, ezért érdemes gyorsan regisztrálni a konkrét eseményre is a honlapon. Ezt mindenkinek meg kell tennie, önkéntesek sem mehetnek be regisztráció nélkül (csak aki épp ott teljesít majd szolgálatot), de a program 15 és 30 éves kor között ingyenes, ha augusztus 20-ig regisztrálsz!

Felvarrók

Háromféle felvarróval is készülünk a NEK-re. A CserkészekNEK csapat tagjainak lesz egy jelvényük, egy másikat megvehetnek eseményfelvarróként mindazok a cserkészek, akik nem önkéntesként, de részt vettek a kongresszuson. Ezeken kívül pedig lehetőség lesz teljesíteni a CserkészekNEK különpróbát is, amiről később még részletes tájékoztatást adunk majd. Ehhez is társul majd egy felvarró.

Szükség van rátok!

Szép és felelősségteljes feladatot kaptunk. A sokezer résztvevőt megmozgató kongresszus lebonyolításához még több önkéntesre van szükség. Ezért a jelentkezési felületek még mindig elérhetőek. Örülünk, ha velünk tartasz! Ha nem szeretnél újabb 83 évet várni a következő budapesti kongresszusig, légy résen, és jelentkezz közénk!

Szép hétvégét!


Jó munkát Jézusért!
Tóth Márton  (442.)
kommunikációs vezető
CserkészekNEK