Halloween vagy Halottak napja?

2014. 10. 30
Mindenszentek

Mi köze a világító töklámpásoknak az elhunytakhoz? Mit ünneplünk október végén, november elején. Légy tisztában azzal, hogy honnan ered a Halloween, és mire emlékezünk a Halottak napján!

A Halloween kultuszt a druida kelta papok a "halál istenének" szentelték. Hitük szerint a kelta év utolsó napján (október 31-én) az istenség megengedte, hogy az elhunytak lelkei visszatérjenek otthonaikba. A boszorkányoktól és a démonoktól való félelmükben nagy tüzeket gyújtottak, és áldozatokat mutattak be, hogy azok jóindulatát megnyerjék. A varázslók a megfélemlített embereket kényszerítették, hogy éjfélkor adjanak nekik feláldozásra egy gyermeket! Az erre kiszemelt család ajtaja elé raktak egy kifúrt és kivilágított tököt. Ha a ház lakói nem teljesítették a kívánságot, gyilkos bosszúra számíthattak. Ennek a napnak a szokásai és jelképei a pogányságban és az okkultizmusban gyökereznek, megünneplése pedig akaratlanul is a pogány praktikákra való megemlékezés.

 

Mindenszentek ünnepe a megdicsőült Egyház ünnepe, mely a már mennyekbe jutott, üdvözült hívek társasága. Mindazon megdicsőült lelkeket ünnepeljük, akikről megszámlálhatatlan sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Ide tartoznak az életszentség hírében meghaltakon kívül mindazok, akik a tisztítótűzben megtisztulva már megérkeztek a mennyországba.

 

Halottak napja a földön küzdő Egyház ünnepélyes megemlékezése a tisztítótűzben szenvedő lelkekről. Ezen a napon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját.