Előrelépések Kárpátalján

2012. 10. 09

Nagyszőlősön tartotta őszi ülését a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma október 5-7. között. A találkozó során megvitatásra került az összmagyar cserkészet két kiemelt fontossággal bíró része, és nem feledkeztek el a résztvevők az aradi vértanúkról való megemlékezésről sem az évforduló alkalmából.

Az ülés helyszínéül a közelmúltban felújított nagyszőlősi ferences rendház szolgált impozáns üléstermével, hangulatos ebédlőjével és kényelmes szobáival. Péntek este a folyamatosan érkező vendégeknek köszönhetően hamar benépesült az épület. A hétvége résztvevői közt ott voltak a magyar cserkészszövetségek vezetői Magyarországról, Erdélyből, Vajdaságból, Felvidékről és Kárpátaljáról, valamint a nyugati szórványból.

Szombat reggel Buday Barnabás MCSSZF elnök vezetésével vette kezdetét az ülés. A cserkészvezetők behatóan foglalkoztak az összmagyar cserkészstratégia jelenlegi helyzetével, megismerték az egyes szövetségekben zajló folyamatokat és megvitatták a megvalósítás következő lépéseit, valamint egy cserkésziroda felállításának lehetőségét is. Az ebédszünet után a cserkészvezetők átvonultak Perényi Zsigmond mellszobrához, és a helyi magyar közösséggel együtt részt vettek az aradi vértanúk emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen.

Visszatérve a kolostor falai közé tovább folytatódott az ülés. Megtörtént az idén előkészített közös segédtiszti vezetőképzés kiértékelése, majd a résztvevő vezetők közösen alakították a jövő évre vonatkozó koncepciót. Az éjszakába nyúló befejezés után a kötetlen beszélgetés – és éneklés – váltotta fel a tanácskozást.

A vasárnap már nem a munkáról, hanem a környék nevezetességeinek megismeréséről szólt. A cserkészek megtekintették a nagyszőlősi Perényi-kastélyt és a helyi Kankóvár romjait, majd Huszt felé vették az irányt, ahol a vár romjairól megcsodálhatták a környékre nyíló kilátást. A közös ebéd után útnak indultak a szövetségek vezetői, hogy otthon folytassák munkájukat a magyar cserkészet jövőjéért.

 

szmcs-p


Címkék
Kárpátalja
MCSSZF