Beszámoló a XVIII. Magyar Öregcserkész Találkozóról

2012. 09. 17

Agusztus 27-30. között Gödöllőn került megrendezésre a magyar öregcserkészek hagyományos éves találkozója. Az 52 öregcserkész, kiegészülve a napi látogatókkal, összesen 74 öreg- és nem öreg résztvevővel, remek időben, napsütésben élte végig a sűrű, de tartalmas programot.

A felvidéki magyar cserkészeket 11-en képviselték a találkozón: Kemény József Érsekújvárból, Gavács Ilona, Gál Piroska, Jávorszky Zoltán Tibor, Kálmán László, Kurajda Ferenc, Ujj István, Vörös Ilona és Vörös Attila Rimaszombatból, valamint Csémi Szilárd, ügyvezető elnök és felesége Ildikó Nagymegyerről.

Ezúton is köszönjük a nagylelkű támogatást, amely segített az útikültség és a részvételi díj fedezésében!


Az alábbiakban a MÖT szervezőjének, Szentirmai Józsefnénak a beszámolója olvasható:


Hétfőn énekszóval vártuk dr. Gémesi György polgármester urat, aki már korábban elvállalta a fővédnökséget. Kedves, közvetlen szavakkal üdvözölte a jelenlévőket, emlékezve, hogy Gödöllő már többször is otthont adott rangos cserkésztáboroknak, 1993-ban pedig az Emléktábor tette ismertté Gödöllő nevét.

Zászlófelvonás és ökumenikus áhítat követte a megnyitót. Köszönjük dr. Bóna Zoltánnak és dr. Brückner Ákos Előd atyának, valamint Buday Barnabásnak, elnökünknek, hogy erre az alkalomra eljöttek Gödöllőre és velünk töltötték az estét, valamint Szegedi Kálmán, debreceni plébános úrnak, aki végig velünk maradt az egész négy napon át.
Mindszenty Józsefről Arató László cst. tartott értékes előadást, majd a száz éve született Raoul Wallenbergről hallhattunk sok érdekességet, eddig alig ismert tényeket is, Vass György, Svédországban élő, a 100/Ö csapat aktív tagjától.
A tábortűz a már megszokott vidám nótázással telt. A helyi cserkészcsapat fiatal tagjai, akik a HÉV-nél is várták az érkezőket és segítettek bejönni a kollégiumba, kedves, fiatalos tábortűzzel ajándékoztak meg, Ivasivka Mátyás segítségével.
Elhelyezésünk a Szent István Egyetem kollégiumában kettő- és négyágyas, igényes apartmanokban volt, étkezésünket is a helyszínen tudtuk megoldani, az étteremben, bőséges, nagyon ízletes étkekkel napi háromszori alkalommal.

A keddi nap a száz éves magyar cserkészetről szólt, Bokody József, Soczó András, Ivasivka Mátyás, Arató László, Sütő István, Tarnainé Edit, Solymosi Balázs emlékeztek a különböző korszakokra. Közben Ivasivka Mátyás remek előadást tartott Kodály Zoltánról, születésének 130. évfordulóján. A programot színesítette két fiatal cserkész szavalata és citerajátéka, őket Tarnai Sándor, cst. kérte fel csapatából.
Solymosi Balázs előadása kapcsán vélemények, kérdések hangzottak el, így Balu felajánlotta, hogy visszajön a tábortűz után kötetlen beszélgetésre. Már éjjel fél kettőkor sikerült is befejeznünk a nagyon fontos, informatív beszélgetést. Ezúton is köszönjük, hogy ezt lehetővé tette nekünk, hisz alig van olyan alkalom, amikor az öregcserkészek együtt találkozhatnak a vezetőkkel és lehetőségük van problémáikról tájékozódni, beszélgetni.
A tábortüzet a határainkon túlról érkező testvéreink rendezték, a szokott vidám módon.

A szerda délelőtt dr. Eőry Ajándok doktor úr remek, pergő előadásával telt, hogyan maradhatunk fiatalosak, egészségesek. Még meg is tornáztatta a jelenlévőket, nagy örömünkre és vidámságunkra. Ez úton is köszönjük, hogy eljött közénk, a Cserkészindulóval köszöntük meg előadását.
Délután gödöllői városnézés volt. Dr. Ferenc Mária remekül előkészített programja szerint, vezette dr. Ferenc Mária és Bokody József. Kastélylátogatás, könyvtár megismerése, itt aranyosan pogácsával és üdítővel várták a megfáradt kastélynézőket. Majd a Cserkészmúzeum megtekintése következett, sok szép, és remekül rendezett vitrinnel, tablóval, tárgyakkal. Búcsúzóul még az önkormányzat előtti hatalmas Béke-gongot is megkondította nekünk Pelyhe József, cst., majd sorban, mi is megkondítottuk a párnán odahozott gondütővel.
A tábortűznél röviden beszámoltak a külföldi cserkészek munkájukról. Az RMCSSZ-ről, Raff László elnökségi tag beszélt, aki végig, résztvevőként volt jelen a táborban. Köszönet neki ezért, hogy együtt élt velünk ezekben a napokban és sok hasznos, építő véleményével segítette munkánkat. A hazamentekre való emlékezés, majd a kedves búcsúzó kör zárta az utolsó tábortüzet.

A negyedik nap már a búcsúzásé, zászlófelvonás majd  levonás után a még maradni tudókkal komoly értékelést, megbeszélést tartottunk. A javaslatok lényege pontokba szedve:

Legyen valamilyen megoldás az internettel nem rendelkező csapatok parancsnokainak is az információkhoz való hozzájutáshoz. VL?
Megoldást kell találni arra, hogy cserkész egyenruházat szabályzat szerint kapható legyen bárhol!
Össze kell állítani egy mindenkori szabályt előadások, hozzászólások, stb. moderálására.
Legyen több szabadidő egyéni beszélgetésekre.
Évfordulós jeles napokról mindig emlékezzünk meg.
A Nagytábort igen gondosan kell előkészíteni: amikor már ismertek a paraméterek, a jelenlévőkből néhányan, akik rátermettek, gyakorlottak és idejük is van, alkossanak szervező csoportot, amelyet Szentirmai Józsefné koordinál, amint hozzájut a megfelelő adatokhoz, elvárásokhoz.

Isten segítségével befejeztük a MÖT-öt, azzal búcsúzva, hogy: Viszontlátásra a Nagytáborban.

Jó munkát!
Budapest, 2012. 09. 05.
Szentirmai Józsefné cst. pk


Címkék
Gödöllő
Magyar Öregcserkész Találkozó
MÖT
öregcserkész