Az SZMCS is csatlakozott a Megbékélési Mozgalomhoz

2012. 01. 31

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 2011. december 2-án kötötte meg megállapodását a Megbékélési Mozgalommal. De mi is ez a mozgalom?

Legegyszerűbb, ha Surján Lászlót idézzük, a mozgalom elindítóját, aki egyúttal az Európai Parlament magyar kereszténydemokrata képviselője, ill. 2012. január 18-tól e fontos európai testület egyik alelnöki posztját is betölti: 

 

„Ez olyan mozgalom (a Charta XXI nevű kezdeményezés), amely a megbékélést célozza aközött a 7 ország között, akik 2004-ben léptek be az unióba, és amelyek sok feszültséget hordoznak a múltból. Pedig egymásra vannak utalva; összefogásuk és együttműködésük elkerülhetetlen, ha élni akarnak az unió nyújtotta lehetőségekkel, és érvényesíteni szeretnék érdekeiket. Márpedig ez a gyűlölködés szellemében nem megy. Mi arra építünk, hogy az emberek – ezen országok polgárai – között nincs gyűlölködés, ez csak néhány politikai párt gerjeszti. Mozgalmunk célja ezt a természetes jószomszédi viszonyt a felszínre hozni és erősíteni. Például közös kultúránk, hagyományaink ápolásával."

 

A Megbékélés chartája és a mozgalom legújabb információi is megtalálhatóak itt: http://chartaxxi.eu

 

Olvasd el Juhász Gergő beszámolóját a mozgalom kapcsán szervezett konferenciáról.

A konferenciáról és eredményeiről bővebben: http://chartaxxi.eu/?p=1431 

A konferencia programja: http://chartaxxi.eu/?p=1380

Címkék
Charta XXI
Megbékélési Mozgalom