Add tovább a Betlehemi Lángot!

2010. 12. 08

Az SZMCS idén már 20. alkalommal veszi ki aktív részét a lánghordásban. Célunk, hogy a Lángot minél több városba, faluba, családokhoz és egyedül élőkhöz, fiatalhoz és időshöz, beteghez és egészségeshez, szomorkodókhoz és vidámakhoz egyaránt eljuttassuk. 

A betlehemi láng a krisztusi szellemiség szimbóluma, mely nagy út után ér el hozzánk. Immár két évtizede szervezik meg a Betlehemi Béke láng akciót, melybe évről évre több ember kapcsolódik be. A Betlehemi Béke láng ötlete szoros összefüggésben van Jézus születésével. A pásztoroknak kihirdetett békekinyilatkoztatásra emlékeztet több, mint 2000 évvel ezelőttről. Ezért a béke-fény terjesztésénél arra kell törekedni, hogy az emberek minél közelebb kerüljenek a karácsonyhoz.

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy Habsburg Rudolf nevét viselő osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta évről évre Bécsből – cserkészek kíséretében – rendszerint egy-egy különleges gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. Lámpásba zárva hozzák aztán repülővel Bécsbe, ahol egy hatalmas és nagyszabású ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei a lángot. Ezt követően a betlehemi láng szállítása speciális lámpákkal és örökmécsesekkel történik, a legváltozatosabb módon: autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral vagy akár gyalog is szállítják, s adják kézről-kézre a cserkészek, hogy elvigyék otthonainkba, hogy ott karácsonyig folyamatosan égjen. Az otthonokban fénylő „betlehemi láng“ imádságra hívó jelenléte összeköti a magyar családokat a világ különböző pontjain élő keresztényekkel, és elmélyíti az adventi előkészület lelkületét. A gyertyával gyertyát gyújtva továbbított láng, a béke lángja azt is jelképezi, hogy akárcsak a lángot, a békét is embertől emberig kell továbbítani.

 

A SZMCS cserkészei 1991-től hozzák el nekünk a lángot Bécsből az osztrák cserkészektől Lőrincz János cserkésztestvérünk ötleteként, s azóta is Felvidék számos helyére jut el. A jó Isten segítségével december 17-19. között idén is Szlovákia magyarlakta vidékein több mint 50 faluba-városba juttatják el magyar cserkészeink a szeretet lángját.

 

Ez a láng mindenkié, minden jószándékú emberé, nincs egyházhoz, felekezethez kötve. Cserkészeinktől kérhető, hazavihető, továbbadható, hogy minél több családhoz eljusson. Éljünk a lehetőséggel, fogadjuk be a betlehemi láng fényét, melegét otthonunkba, hogy átjárja életünket.

 

 

A Betlehemi Lángról bővebben a http://www.lang.cserkesznet.sk/ weboldalán találsz hasznos információkat (valamint a hivatalos weboldalakon: http://friedenslicht.orf.at és http://www.pfadfinder.at/leiter/spiri/friedenslicht). 

Ha szívesen csatlakoznál a Lángterjesztéshez, szeretnéd, hogy a saját faludban is lángoljon, írj e-mailt a:  betlehemilang@gmail.com  címre.

 

Az előző éveken készült fényképeket innen érheted el: 

http://galeria.cserkesznet.sk/v/szovetseg/szovakciok2009/BL/

 

http://galeria.cserkesznet.sk/v/szovetseg/Szov2008/betlang2008/ 

 

Címkék
betlehemi láng