A SZAKC tanácsülésén megválasztották a Pogány Erzsébet-díj kuratóriumi tagjait

2021. 06. 11

Június 11-én, pénteken a martosi rendezvényligetben tartotta a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) éves tanácsülését, melyen a társulás tagszervezeteinek vezetői mellett jelen voltak az elnökség tagjai (Gubík László elnök, Mézes Rudolf és Ladányi Lajos alelnökök), az igazgatótanács tagjai, az elnök mellett Hideghéthy Andrea ügyvezető igazgató, Losonszky Margit gazdasági igazgató, valamint Duray Miklós tiszteletbeli elnök is.

Gubík László, a SZAKC elnöke bevezetőjében megemlékezett a koronavírus-járvány emberi veszteségeiről, melynek következtében számos személyiséggel lett szegényebb a felvidéki, és egyben a Kárpát-medencei magyarság. Ennek kapcsán egyperces néma csenddel adóztak az egybegyűltek az elhunytak emlékének.

A napirendi pontok ismertetése után Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezetője beszámolt a szervezet 2020. évi tevékenységéről. 2002 januárja óta a Szövetség a Közös Célokért társulás legfontosabb és a Felvidéken egyedülálló adottsága, hogy Pozsonytól Királyhelmecig a dél-szlovákiai régióban kiépített, jól felszerelt tájékoztató irodahálózatot működtet.

„A SZAKC tevékenységét egy jól kidolgozott, társadalmi összetartást erősítő programban fogalmaztuk meg” – húzta alá. Mint mondta, a társulás társadalmi programjának az első pillére a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, a második pedig a mozgáskorlátozott fiatalok társadalmi elfogadottságának és szerepvállalásának erősítése. A harmadik pillér pedig a tájékoztatás.
Ugyancsak felsorolta az elmúlt évben a társulás társszervezésében megvalósult feladatokat, mint a népszámlálás, a Házasság Hete Program, az Összetartozás Tüze Program – hogy csak a legutóbbiakat említsük.

Hangsúlyozta, a társulás által működtetett Felvidék.ma hírportál változatlanul a keresztény-konzervatív, nemzeti eszmeiséget hirdeti és továbbra is fontos szempontja a köz szolgálata.
A társulás gazdálkodását Losonszky Margit, a SZAKC gazdasági igazgatója foglalta össze és beszámolt a 2020. évi költségvetésről. Az ellenőrző bizottság beszámolójának jegyzőkönyvét Dániel Erzsébet ismertette. A beszámolókat a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

Ezt követően Keszeg István, Martos község polgármestere beszámolt a településen zajló beruházások jelenlegi állapotáról, melynek során kifejtette, a fejlesztések Martos községet gazdagítják.

Duray Miklós ismertette, a Pogány Erzsébet emlékére alapított díj emlékplakettjét Kutak Adrienn keramikusművész készíti. Ezen, mint mondta, szerepelni fog Pogány Erzsébet jelmondata: együtt a közösségünkért.

„Ez határozta meg őt a legjobban, ennek jegyében élte életét halála napjáig. Olyan közösségi munkát végzett, amely nélkül nem tartanánk ma ott, ahol” – fogalmazott. A díjra olyan személyeket lehet majd javasolni, akik legalább tíz éve részt vesznek a civil életben, akik a közösségépítésben és szervezésben tevékenykednek. Háttéremberek kitüntetése lenne ez, mint ahogy Pogány Erzsébet is mindig háttérembernek nevezte magát.

A tervek szerint szeptemberben hirdetik meg majd a díj kiírását, kiosztására pedig Erzsébet-napon, november 19-én kerülne sor. A Pogány Erzsébet-díj kapcsán megválasztották a díj öttagú kuratóriumának tagjait. A család részéről özvegye, Pogány Tibor, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség részéről Csémi Szilárd, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége részéről Mézes Rudolf, a Csemadok részéről Bárdos Gyula és a SZAKC részéről Hideghéthy Andrea lesznek a tagok.

 

Forrás: felvidek.ma