100 éve alakult meg a magyar cserkészet

2012. 12. 28

1912. december 28-án tartotta alakuló ülését a Magyar Cserkészszövetség. A 100 éve évforduló kapcsán ünnepi emlékülést tartottak a magyar cserkészszövetségek képviselői a Parlament felsőházi dísztermében.

 

Az ünnepi alkalmon Kövér László házelnök levélben köszöntötte a magyar cserkészeket, és kiemelte, hogy a cserkészekre mindig számíthatott az ország és a nemzet. Köszöntőt mondtak a Magyar Cserkészszövetség vezetői, a határon túli magyar cserkészszövetség képviseletében Lendvai-Lintner Imre, valamint videóüzenetet küldött Luc Pannisod, a Cserkész Világszövetség főtitkára.

Az ünnepi ülésen megjelentek cserkészek Magyarországról, a határon túlra szakadt kisebbségi magyar közösségekből, és a nyugati szórványból is. A találkozó után a résztvevők koszorút helyeztek el a Kálvin téri református templomnál, ott, ahol 100 ével ezelőtt megtartotta alakuló ülését a Magyar Cserkészszövetség. A nap zárásaként a Magyarság Házában ünnepi ülést tartott a magyar cserkészszövetségeket tömörítő Magyar Cserkészszövetségek Fóruma.

1913-ban a szövetség hivatalos megalakulása után sorra alakultak a cserkészcsapatok országszerte, így ez év májusában megalakult az első csapat Felvidéken is, Komáromban, amely egyben a Magyar Cserkészszövetség első vízicserkészcsapata is.

Címkék
100 év
jubileum