Az emlékezés napja

2021. 09. 22

Idén is kapcsolódjatok be a nemzetközi gyertyagyújtási akcióba november 11-én. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a cserkészeten kívülről is! Nem kerül semmibe, mégis sokat tudunk tenni! November 11-én minimálisan egy szál gyertya vagy mécses meggyújtásával, de akár közös megemlékezéssel is tudsz, ill. tudtok csatlakozni ahhoz a nagyszabású nemzetközi megemlékezéshez, amiben a hazájukért harcoló hősökre és az ártatlan áldozatokra, valamint a harcok miatt szenvedőkre emlékezünk közösen. A még mindig tartó járványhelyzet miatt óvatosságból idén is arra kérünk mindenkit, hogy a nagyszabású megemlékezések helyett inkább a belső, családias megemlékezést részesítsétek előnyben betartva az aktuális előírásokat. Amennyiben nincs lehetőségetek egy-egy emlékműhöz, katonasírhoz elzarándokolni, akkor az otthonotok, munkahelyetek, intézményetek ablakában vagy bejáratánál legalább egy szál mécses vagy gyertya meggyújtásával fejezzétek ki tiszteleteteket a hazájukért halt magyar és más nemzetek katonái iránt. Jó alkalom ez megemlékezni az olyan elődökről, családtagokról is, akik részesei voltak valamely kapcsolódó történeti időszaknak. Egy-egy fotó, családi legenda felidézése elősegítheti a fájdalom feloldását, de akár a nemzeti öntudat megerősödését is.  Az emlékezéshez kapcsolódóan szogalmazzuk emlékfák ültetését is, valamint javasoljuk a pipacsnak, mint jelképnek a népszerűsítését is.

A csatlakozási szándék bejelentését, majd a megemlékezésről fényképek és rövid tudósítás küldését az szmcs@szmcs.sk e-mail címre várjuk!

Az immár hagyományos nemzetközi program 2009-es kezdeményezője és fő szervezője a Krajczáros Alapítvány, felvidéki társszervezője a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Védnökséget számos közismert és neves, a tiszteletet adó életútjukkal rászolgáló színész, zenész, sportoló, tudós, civil és egyházi vezető vállalt magyar, lengyel és szlovák állampolgárként. A megemlékezés egyik fő célja, hogy a „közös Európában együttes emlékezés” jegyében a ma élő nemzedék tagjai közül minél többen érezzék sajátjuknak  és tekintsék fontosnak az emlékezetünk ébrentartását történelmünk ezen nehéz időszakairól is.

A program jelképei a gyertyaláng és a pipacs, valamint a 11-11-11-11 számsor. A számsor megfejtése egyszerű, ugyanis 1918. 11. hónapjának 11. napján 11 óra 11 perckor lépett életbe a fegyvernyugvásról szóló megállapodás, mellyel katonai értelemben kezdetét vette a várva várt béke időszaka az első világháborút követően. A pipacs pedig a vér virága, viselésének hagyománya egészen a 19. század eleji  napóleoni háborúk végéhez nyúlik vissza. A waterlooi csata után  vérvörös pipacstenger borította be a véráztatta harcmezőt. Ez ihlette meg a világirodalom legszebb háborús költeményének tartott A flamand mezőkön (In Flanders Fields) című vers szerzőjét, John McCrae alezredest. A vers pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az 1919 óta megünnepelt Emlékezés Napjának jelképe ez a bájos, mégis mély emlékeket idéző virág lett. Nem utolsó sorban pedig az elültetett fák segítik a természet megújulását, és mintegy örök emlékjeleivé lesznek elődeink küzdelmeinek.

Mindannyian azt kívánjuk: SOHA TÖBBÉ HÁBORÚT! A Béke megőrzése mindannyiunk fontos feladata, most, amikor világszerte számos helyen ma is háborúktól szenvednek embertársaink!


Akciónk láthatóvá tétele érdekében kérünk Titeket, hogy egy rövid e-mail (szmcs@szmcs.sk) vagy sms (0915465224) küldésével szíveskedjetek visszacsatolást adni a részvételi szándékotokról és a résztvevők valószínűsíthető számáról. Akkor is jelezz kérlek, ha csak egyedül emlékezel meg. A rendezvényt követően örülnénk és szívesen látnánk a megemlékezésről készült fénykép vagy videó dokumentációtokat is!

A rendezvény facebook csoportja 
A 2021-es megemlékezés facebook eseménye.

Ötletadó - készítsenek pipacsokat a rendezvényre:

Erről és további programokról bővebb információkat a Krajczáros Alapítvány honlapján találtok.

Kismedve