Teljesítménytúrán bizonyítottak a cserkészek

2021. 09. 21
Vascserkész 2021 -  5

Murány. Szeptember 17-19. között rendezte meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség a Vascserkész 2021 elnevezésű teljesítménytúrát Rimaszombat és Murányszabadi között. A versenycsapatoknak 24 óra alatt kellett teljesíteniük a különböző feladatokkal megtűzdelt 50 kilométeres távot.

A Vascserkész egy több versenyszámból álló túra, amelyen az állóképesség és az erőnlét mellett nagyon fontos a csapatszellem, a kitartás és csapattársaink ösztönzése is. A versenyt nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, idén a rimaszombati és a füleki cserkészcsapat szervezésében. A 2021-es Vascserkészen 9 versenycsapat, megközelítőleg 70 cserkésze vett részt. Az első helyet a dél-komáromi „Acél csapat” szerezte meg.

A Vascserkész hatpróbán 15 éves koruktól vehetnek részt a cserkészek legalább négy, legfeljebb hat fős csapatokban. A versenyzőknek 24 órájuk van arra, hogy teljesítsék az 50 kilométeres távot. A gyaloglótáv mellett a csapat egy-egy tagjának teljesítenie kell plusz versenyszámokat is: 2 km evezést, futást, célba lövést íjjal, 50 km biciklizést.
A versenyszámok közé tartozik még 800 méter úszás, amelyet idén nem a túra során, hanem az érkezés napján, pénteken teljesítettek a csapatok. Az úszás rangsora szerint választhatták ki a csapatok az indulás időpontját, az először induló csapat éjfélkor kezdte meg a túrát.

„A túraútvonal és az egyes próbatételek nehézségei nagy kihívások elé állítják a cserkészeket, különösen önmagukkal szemben. A túra teljesítéséhez a résztvevőknek ki kell lépniük a komfortzónájukból, fizikai és szellemi képességeik határait kell feszegetniük, egyénileg és csapatként egyaránt. A Vascserkész megszervezése, minket, szervezőket is kihívások elé állított, mindezek ellenére is nagy öröm számunkra, hogy 2005 után ismét Rimaszombat adhatott otthont az eseménynek” – mondta Mihály Dávid, a rimaszombati 4. sz. Hatvani István cserkészcsapat csapatvezetője, az esemény főszervezője.

szmcs-p

Felvételek: SZMCS

 

A rendezvény támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szlovák Köztársaság Oktatásügyi Minisztériuma.