Tisztelet a hősöknek

2021. 10. 26
1956_Unnepseg

1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, amely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt. Bármily kicsi is a siker esélye és bármily nagy is az áldozat, amit követel.”   John F. Kennedy    

Az 1956-os magyar forradalom hatvanötödik évfordulója alkalmából Felvidék-szerte megemlékezéseket tartottak. A járványhelyzet miatt a nagyobb létszámú rendezvényeket felváltották a pár fős szerényebb szerveződésű tisztelgések. Az óvintézkedések betartását figyelembe véve cserkészeink megemlékeztek az ’56 hősei előtt.

Ipolyságon már nagy hagyománya van annak, hogy nemzeti ünnepeink alkalmával a köztemetőben felállított Megbékélés kapujánál gyülekezik a megemlékező közösség. Sajnos a hatályos óvintézkedések miatt a szélesebb körű, a város magyar intézményeit, szervezeteit és lakosságát megmozgató megemlékezés elmaradt. Ám lelkes, magyar tudatú magánszemélyek október 22-én délután fejet hajtottak az emlékműnél. Zachar Pál, cserkésztestvérünk, a helyi önkormányzati képviselje és Kürthy Gábor a tisztelet koszorúját és mécsesét helyezték el a Megbékélés talapzatánál. Ipolyság idén csendesen, de a hagyományokat tiszteletben tartva emlékezett október 23-a alkalmából. (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Kassán a Márai-szobornál emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Nem is találhattak volna méltóbb helyet a városban, hiszen a világhírű író erről a világrengető eseményről egyik legszebb versét írta.(Fotó: Balassa Zoltán)

Kürtön cserkészeink a rövid megemlékezés keretén belül koszorút helyeztek el a helyi emlékmű lábánál. 

Nagymegyeren az őrsi foglalkozás is ünnepi hangulatban telt, az 1956-os eseményeket elevenítették fel a korosztálynak megfelelően. Természetesen a játék és móka sem maradhatott el. Az őrsi összejövetelt követően a szülőkkel közösen koszorút és a megemlékezés mécseseit helyezték el az 1956-os emlékműnél. (Fotók: Csémi Szilárd)

Rimaszombatban a 4. sz. Hatvani István Cserkészcsapat meghívására érkeztek a megemlékezők az 1956-os emlékkőhöz, a köztemetőben lévő Fábry-sírbolthoz. Az egybegyűlteket a szervezők nevében Csúsz Balázs cserkésztiszt köszöntötte. Beszédében felidézte az 1956-os budapesti eseményeket, kifejtette, miért is emlékezünk Rimaszombatban is, éppen azon az a helyen. A cserkészek egy része a megemlékezést követően, hagyományaikhoz hűen Boholy László irányításával emlékfát ültetett a szomszédos parkban, az egykori temető helyén. A diófacsemetét ezúttal Mács József író emlékének ajánlották fel. (Fotók: Mede Géza/korkep.sk)

A budapesti Bem téren, az 1956-os forradalom meghatározó helyszínén idén Retkes Kincső cserkészvezető képviselte szövetségünket  (a megemlékezési videón 49:10-től a kapcsolódó rész).

 

Tisztelet a hősöknek!

 

Forrás: felvidek.ma, korkep.sk, csapataink facebook oldalai