Soha nem volt még ennyire aktuális a betlehemi békeláng üzenete

2021. 12. 28
BL_5_SZMCS_2021

DunaszerdahelyVégéhez közeledik a Betlehemi Békeláng idei útja Szlovákiában, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség képviselői idén is mintegy 200 magyarlakta településre juttatták el a béke szimbólumát. Évről évre egyre több család, közösség várja a lángot Dél-Szlovákiában, amely a járványhelyzet idején talán még fontosabb üzenetet hordoz magában.

 A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség küldöttsége december 12-én Hegyeshalomnál és a budapesti központi lángátadó ünnepségen vette át a Betlehemi Békelángot a Magyar Cserkészszövetség képviselőitől. Ezt követően kezdték el a láng terjesztését cserkészcsapatok között és az érdeklődőknek. A láng ekkor kezdte meg hosszú útját Szlovákia minden magyarlakta területére, párhuzamosan szlovák cserkésztestvéreinkkel.

 A már 30 éve tartó hagyományba egyre többen szeretnének bekapcsolódni, és sokan vannak, akik nemcsak fogadják, hanem tovább is adják egymásnak a békelángot.

 „Az elmúlt évtizedekben rengeteg településen várták és kísérték figyelemmel évről évre a betlehemi láng útját, ami már a karácsony elmaradhatatlan részévé nőtte ki magát. Örülünk, hogy ezt a szép karácsonyi hagyományt mi, cserkészek tudtuk megteremteni, és kitartóan ápoljuk már három évtizede. A világjárvány miatt már második éve nem a megszokott módon terjesztjük, de igyekeztünk minden lehetőséget megragadni, autóval és tömegközlekedéssel juttattuk el a lángot egyik helyről a másikra, a hatályos járványügyi intézkedések betartása mellett” – mondta Vlačuha Krisztián – Csuka, az SZMCS békeláng koordinátora.

 A lángstafétába bekapcsolódók részére az SZMCS egy „lángetikettet” készített, amelyben a cserkészszövetség a korlátozásoknak megfelelően szabályozta a lángátadások módját. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség idén is együttműködött a Szlovák Cserkészszövetség és az Európai Cserkészszövetség tagjaival, így a három hazánkban működő cserkészszövetség közösen adta át a lángot Stanislav Zvolenský pozsonyi érseknek december 21-én, valamint kassai cserkészeink a Szlovák Cserkészszövetség vonattal Pozsonyból induló küldöttségétől vették át a lángot, akik az elmúlt évekhez hasonlóan a vasútvonal mentén terjesztették a Betlehemi Békelángot. Elkészült egy hiánypótló kiadvány is a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma (melynek tagja az SZMCS is) égisze alatt, Békeláng Velemjáró néven, amelyben a láng története mellett imák, énekek is találhatók.

A cserkészcsapatok sajnos idén sem tudták házról házra, énekelve hordani a békelángot, ezért a tavalyihoz hasonlóan templomokban, kápolnákban, szélvédett köztereken tették azt elérhetővé. A nehezítő körülmények ellenére karácsony napjára számos otthonban világít a szeretet és a béke lángja.

A láng idei útja és az átadások pillanatai megtekinthetők a Betlehemi Békeláng honlapján, vagy a közösségi média csatornáinkon:

Honlap
Facebook
Instagram

 

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kíván a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség!

 szmcs-p

 

Felvételek: SZMCS