Parlamenti választások 2023

2023. 09. 05
parlamenti választások 2023

Kedves Cserkésztestvérek!

 

A cserkészet alapvető célja, hogy támogassa a fiatalokat testi, lelki, társadalmi és szellemi képességeik teljes kifejlesztésében mind egyénként, mind felelős állampolgárként és helyi, nemzeti és nemzetközi közösségeik tagjaiként. Ennek megfelelően ezért mindenkit buzdítunk arra, hogy éljen szavazati jogával a szeptember 30-án esedékes előrehozott parlamenti választások során. Kérünk benneteket, a választáshoz felelősen álljatok hozzá: ne csak részt vegyetek rajta, hanem előre tájékozódjatok a lehetőségeitekről, és hívjátok fel környezetetek figyelmét is arra, hogy a demokratikus jogainak gyakorlása kiemelt fontosságú. Járjatok nyitott szemmel az elkövetkező hetekben is, hogy a választás napján felelős döntést tudjatok hozni. A parlamenti választásokon arról döntünk mi, választópolgárok, hogy a következő négy évben milyen irányban halad majd Szlovákia, vagyis saját jövőnkről.

Szövetségünk a rendszerváltás utáni újjáalakulása óta meg tudta őrizni függetlenségét a politikai pártoktól, és ezen a jövőben sem kívánunk változtatni. Arra kérünk benneteket, elsősorban a 18 év feletti, szavazásra jogosult tagságunkat, ha helyi szinten bármilyen megkeresés érkezik irányotokba politikai párt, vagy annak háttérszervezete részéről, és érdemben foglalkozni kívántok vele, azt csupán magánemberként, és ne a helyi cserkészcsapat, vagy az SZMCS képviselőjeként tegyétek. Tájékozódjatok a pártok kampányrendezvényein, hogy első kézből legyenek információitok, de ezeken a helyeken soha ne jelenjetek meg sem teljes egyenruhában, sem annak elemeit viselve. Ugyanez vonatkozik a Ruházati Szabályzatban nem rögzített, egyenruhának nem minősülő, de cserkészszerű ruhadarabokra (csapatpóló, tábori póló stb.).

Annak örülünk, ha neked már sikerült kiválasztani a számodra szimpatikus pártot. Amennyiben a hozzájuk fűződő szimpátiádat a médiában vagy a közösségi médiában is kifejezed, tedd nyugodtan, hiszen ez azt jelenti, hogy felelősen viszonyulsz a választásokhoz. Ugyanakkor ezt mindig csakis a mozgalmunk alapértékeit szem előtt tartva tegyed, így arra kérünk, tartsd észben, hogy a cserkészet pártpolitikamentes mozgalom, profilképeden ebben az esetben ne jelenjen meg a cserkésznyakkendő, sem a cserkészegyenruha más része. Mindig legyen előtted, hogy cserkészegyenruhában nemcsak önmagadat, hanem mozgalmunkat is képviseled!

Az SZMCS az elmúlt bő három évtizedben soha nem adott ajánlást a választásokra vonatkozólag. Ifjúsági és gyermekszervezetként nem ez a dolgunk. Most sem fogunk. Általánosságban azt javasoljuk, hogy most is felelős cserkészként éljetek állampolgári kötelességetekkel és menjetek el szavazni.

Ha kérdés merül fel benned ezeket illetően, fordulj hozzánk bizalommal! Köszönjük!

Jó munkát!

Az SZMCS elnöksége:

  • Eke Máté elnök
  • Csémi Szilárd – Kismedve ügyvezető elnök
  • Gál Várady Tamara mozgalmi vezető

 

 

A választási igazolványról

Előfordulhat, hogy a választás napján nem tudsz odahaza lenni, időben váltsd ki a választási igazolványt. A parlamenti választások ugyanis olyan szavazás, amelyen lehetséges szavazói igazolvánnyal, állandó lakhelyeden kívül is voksolni. Szavazáskor a személyi igazolvánnyal együtt kell majd felmutatnod ezt a szavazói igazolványt, amelyet átvesz tőled a körzeti választási bizottság.
A szavazói igazolványt személyesen még a szavazás előtti napon, tehát szeptember 29-én is ki lehet kérni az önkormányzattól az ügyfélfogadási időben, és az önkormányzat megvárásra kiállítja azt. Aki nem tudja személyesen elintézni, egy megbízott személynek felhatalmazást adhat erre.
Levélben vagy elektronikus úton szeptember 8-ig lehet kikérni a választói igazolványt. Az önkormányzat három napon belül ajánlott levélben az állandó lakhelyre küldi, ha a kérvényező nem ad meg más címet.
Az önkormányzatnak a hivatali hirdetőtáblán és a honlapján kellett közzé tennie a választói igazolvánnyal kapcsolatos információkat, és ha van, azt az e-mail címet, amelyen az igazolványt elektronikusan lehet kérvényezni. Személyesen az önkormányzatnál ügyfélfogadási időben intézheted.