Online térben is együtt a cserkészvezetői konferencián

2021. 11. 23
CSVK21 -1

Dunaszerdahely. A járványhelyzet alakulását figyelembe véve a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség idén is online térben valósította meg őszi cserkészvezetői konferenciáját. Az előadásokra november 20-án, szombaton, reggel 9 órától este 6 óráig lehetett csatlakozni.

A cserkészvezetők az egész nap folyamán bármikor, előzetes regisztráció nélkül bekapcsolódhattak a különböző előadásokra és beszélgetésekre. A megnyitó után a 2023-ra tervezett VI. Szövetségi Nagytábor előkészületeiről, elképzelésekről és célokról beszélgethettek a résztvevők a nagytábor főszervezőjével, Horváth Dániellel. Ezt követően egy workshop keretében a cserkészek az elkövetkezendő időszak stratégiai célkitűzéseivel, fókuszpontjaival foglalkoztak. A gyakorlatot a Szervezetfejlesztők Magyarországi Társaságának három szervezetfejlesztője vezette, akikkel a cserkészek az elmúlt esztendőben a szövetség stratégiáján dolgoztak együtt.

Az ebédszünet után Gál Várady Tamara beszámolója következett a folyamatban lévő „rovercserkész” felmérésről. A kutatás célja, hogy feltérképezze a 15-25 éves korosztályú cserkészek fejlődési és nevelési célzatú igényeit. A programpontot a fiatal felnőttek számára szervezhető rendezvényekre irányuló közös ötletelés zárta.

Délután a nevelési munkacsoport vezetésével a cserkészek egy interaktív blokk során a cserkészek nevelési módszerének gyakorlati alkalmazására fókuszált a csapatvezetés terén. Ezt követően az Ellenőrző Bizottság tartotta meg beszámolóját a szövetség szervezeti struktúrájának értékeléséről és felülvizsgálatáról. A megújult működési rend 2016-ban lépett életbe, így időszerű volt a tapasztalatok begyűjtése, és ezek mentén módosítási javaslatok megfogalmazása. Az eredmények alapján javaslatcsomag készül a márciusi Szövetségi Közgyűlésre.

A konferencia programját az SZMCS lelki közössége, a Kalász munkacsoport zárta. A cserkészvezetők hasznos korosztályos tippeket kaphattak arra vonatkozólag, hogyan tegyék vonzóbbá és érthetőbbé a spirituális nevelést a gyerekek számára.

 „Bár rendszerint a Cserkészvezetői Konferencia fontos eleme a személyes találkozás, idén mégis úgy ítéltük meg, hogy jelenleg a legbiztonságosabb mód az együttlétre az online tér. Ennek ellenére a kamera előtt töltött időt is igyekeztünk interaktívra szervezni, a nap folyamán nem volt hiány játékokból sem. Fontos számunkra, hogy minden véleménynek hangot tudjunk adni, ezért sok kiscsoportos beszélgetést szőttünk bele a programokba, ezáltal is közelebb hozva az embereket. Bízunk benne, hogy a következő konferencián már újra együtt lehetünk” – fogalmazott Péter Dominika, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Mozgalmi vezetője.

szmcs-p
Felvételek: SZMCS

 

A rendezvény támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szlovák Köztársaság Oktatásügyi Minisztériuma.