Online segédanyag az új Református Énekeskönyvünk megismeréséhez

2022. 01. 11
koralkonyv

Nagyszerű hír keresztyén cserkésztestvéreinknek: elindult a református istentiszteleteken elhangzó énekeket felölelő Korálkönyv.hu honlap, ahol a lekottázott és akkordos anyag nagyban segíti az új Református Énekeskönyv megismertetését. 

Ez a honlap tulajdonképpen egy segédanyag az új Református Énekeskönyvün megismeréséhez, használatához.
A honlapon megtalálható a 2018-ban és 2020-ban kiadott, az 1948-as régi énekeskönyvhöz készült Akkordos Korálkönyv teljes anyaga, továbbá az Új Énekeskönyv eddig feldolgozott énekeihez készült letétek. Mindegyik tételhez tartozik egy akkordos, valamint egy hagyományos, négy szólamban megkomponált letét.
Az énekek megismeréséhez nagy segítséget nyújthat az énekek – első versszakával történő – meghallgatásának a lehetősége az akkordos oldalaknál. Az orgonisták pedig a kidolgozott korálletéteket hallgathatják meg a Debreceni Nagytemplom híres Aquincum orgonáján, a „4szólamú” letétek oldalain. 
A Magyarországi Református Egyház 2021 szeptemberében adta ki az új énekeskönyvét. Mint Fekete Károly, tiszántúli püspök hangsúlyozta: „Az elmúlt évszázadban énekeskönyvünk a református egyház egyik leghitelesebb, büszkeségre méltán okot adó alkotása volt. A megújítás ennek ellenére már régóta esedékes volt.”
Az énekeskönyv 210 új énekkel bővült. Az új énekeskönyvvel több mint tízéves munka fejeződött be. A felvidéki református gyülekezetek egyenlőre maguk döntik el, hogy átállnak-e az új énekeskönyv használatára. Számos egyházközség kipróbálja.

A keresztyén gyülekezetek számára hiánypótló honlap az alábbi linken érhető el. A honlap a Debreceni Egyházmegye támogatásával jött létre.

 

Forrás: felvidek.ma