Beszámoló és képek a felvidéki küldöttgyűlésről

2024. 06. 04
1

Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége soron következő küldöttgyűlésére a Felvidéken, Taksonyfalván, a Szabadidőközpontban 2024. május 25-én került sor.

A küldöttek már május 24-én délután megérkeztek Mátyusföldre, Deákiba, ahol Pásztor Csaba, a MÁNCSE elnökének a vezetésével ismerkedtek a helyi turisztikai látványosságokkal és a nagycsaládos egyesület működési területével.

A küldöttgyűlésen közösen imát mondtunk Horváth Szendi Márta emlékére és fájdalommal a szívünkben búcsúztattuk közösen még egyszer gyertyafénnyel és virággal.

A nap hátralévő részében tartalmas programok vártak a küldöttekre, akik részt vettek a Milyen Európát szeretnénk? című konferencián, amely a közös gondolkodás jegyében zajlott a felvidéki és Kárpát-medencei vendégek részvételével.

A taksonyi Szabadidőközpontba a konferenciára rengeteg ember érkezett Kárpát-medence különböző országaiból, így hamar megtelt a kultúrház minden szeglete. A regisztráció gördülékeny lebonyolításában a KCSSZ felvidéki, lelkes önkéntes fiataljai is részt vettek, akik segítettek a résztvevőknek, valamint az Európa saroknál várták az érdeklődőket.

A tematikus konferencia kapcsán az európai értékekről hallhattak előadásokat ifj. Lomniczi Zoltán alkotmányjogásztól és Somogyi Alfréd lelkésztől, illetve sor került Deutsch Tamás, az Európai Parlament képviselője és Berényi József, a Régiók Európai Bizottságának tagja pódiumbeszélgetésére is Hideghéthy Andrea moderálásával.

Ifj. Lomnici Zoltán tárgyilagos előadásában leszögezte, széles eszköztár áll az uniós állampolgárok rendelkezésére jogaik érvényesítéséhez. Ilyen például a petíciós jog, az EU ombudsmani intézménye, a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság, illetve az Európai Bizottság szerve.

A záró előadást a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánja, Somogyi Alfréd tartotta. Beszélt a nemzeti identitás jelentőségéről és fontosságáról az Európai Unió kapcsán. Mint mondta, napjainkban egyre inkább eljelentéktelenedik a nemzeti identitás, léte bizonytalanná vált, ami Európa hosszú évszázadai során ezidáig ismeretlen jelenség volt.

Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség és a KUCKÓ polgári társulás képviseletében cserkésztestvéreink, Bartal Zoltán és neje Adrienn vett rész az eseményen.

 

A rendezvényen megtekinthető volt az Európa-kaland: Fedezd fel és ragadd meg a lehetőségeidet! című roll-up kiállítás, amely betekintést nyújt az európai intézményrendszerekbe, bemutatva az európai jelképeket, az európai parlamenti választások mechanizmusát és a részvétel feltételeit. Ezen felül lehetőség nyílt a résztvevők számára egy szórakoztató Eu Totó kitöltésére, illetve megtekinthető volt a Szövetség a Közös Célokért társulás fennállásának 20. jubileumi évfordulójára készült roll-up, amely a szervezet tevékenységét foglalja össze.

A tartalmas előadások után a küldöttek közös utazáson vettek részt Alsóbodokra, az Esterházy János Zarándokközpontba. Ahol megtekintették a zarándokközpont létesítményeit, szentmisén, tárlatvezetésen vettek részt és koszorút helyeztek el gróf Esterházy János síremlékénél a KCSSZ nevében.

Az esti órák percei a visszaemlékezésekre adtak lehetőséget a MÁNCSE 25. jubileumi évfordulójának megünneplése kapcsán. Önfeledt, vidám beszélgetések, közös emlékek csaltak néha-néha könnyet a szemekbe, új ismeretségek kötődtek, s ezáltal még erősebbé vált a kötelék az öt régióban működő KCSSZ és Családlánc tagszervezetek között.

Vasárnap reggel sokan hazaindultak, ám a magyarországi és erdélyi küldöttek nagy számban útra keltek Pozsonyba. Itt Pásztor Csaba és Hideghéthy Andrea vezetésével ismerkedtek a város kulturális, történelmi és gazdasági jelentőségével, annak koronázó városi időszakából.

Végül egy közös étkezéssel zárult a háromnapos program a Szövetség a Közös Célokért társulás vendéglátása által a CSEMADOK pozsonyi székházában. 

Az ajándék, amit egymásnak adtunk a három nap alatt az az együtt töltött idő, a barátság és a közös gondolkodás voltak. Reméljük a küldöttek a felvidéki vendéglátásnak a jó hírét vitték haza  és jó szívvel emlékeznek vissza az itt töltött napokra!

Köszönetünket fejezzük ki a felvidéki szervezeteknek, akik közreműködtek a KCSSZ tagszervezetetinek a vendéglátásában: Pásztor Csaba, a MÁNCSE, Győri Margit, a FEMIT, Hideghéthy Adrián, a KIK, Bándy Katalin, a VITA HUMANA és a Szövetség a Közös Célokért társulás képviseletében Hideghéthy Andrea, Németh Tímea és Bazsó Barbara részére.

 

Fényképek:

Küldöttgyűlés

Konferencia

Alsóbodok

MÁNCSE 25