100 éves Kálmán László cserkésztestvérünk!

2024. 01. 16
kalman-laszlo-100-eves-cserkesz 2024.

2024. január 7-én, töltötte be 100. életévét Dr. Kálmán László, a rimaszombati 4. sz. Hatvani István cserkészcsapat egyik alapítója, a mai napig oszlopos tagja, aki több évtizeden keresztül a hátán cipelte (persze többedmagával) csapatát, és egyengette utunkat a cserkésszé válás élethosszig tartó útján. Szövetségünk is sokat köszönhet Laci bácsinak!

 

Ügyvezető elnökünk köszöntőjéből idézve:

"100 év, nemcsak egy ember életében, de már történelmi léptékben is jelentős.. Mi történt több mint száz év alatt az ember életében? Biztosan sok öröm és boldogság, és valószínűleg rengeteg csalódás és fájdalom is. Nagy dolog a 100 év, s az még nagyobb, hogy mindezt úgy érte el az ünnepeltünk, hogy máig testi, szellemi frissességnek örvend, ha teheti, ma is közösségi életet él. Elsősorban a cserkészetet, már gyerekkora óta. Gondoljuk csak bele abba, születésekor a cserkészmozgalom is még csak alig 17 éve indult el… mondhatni együtt nőttek fel. Gimnazista cserkészvezetőként pedig a hárshegyi központi őrsvezetőképző táborban találkozott a tiszteletbeli főcserkésszel is, Gróf Teleki Pállal, Magyarország akkori miniszterelnökével. Nagyon vonzotta a repülés, a cserkészmozgalom keretében pilótavizsgát is szerzett vitorlázógépekre.  Laci bácsi soha nem feledte, mit kapott a cserkészettől, és amint tudta, visszaadta azt nekünk, fiataloknak.  De mit is kaptunk mi, felvidéki magyar cserkészek? Legelőször is szeretetet, példamutatást, a cserkészmozgalomért való aggódást, az Alapító eszméihez való ragaszkodást, a cserkésztestvéri szeretetre való odafigyelést, rengeteg áldozatvállalást! Megszervezte társaival a gömöri cserkészetet magyar és szlovák oldalon egyaránt, ott van a rimaszombati cserkészcsapatok, a cserkészkörzet, az öregcserkészklub alapításakor, majd tevékenyen részt is vesz azok munkájában. A cserkésztestvériség szellemében a magyar cserkészmozgalommal párhuzamosan szíven viseli a szlovák cserkészetet is. Számos cserkészközösség megalapítását segítette, kiadványaiban feldolgozta a helyi cserkészközösség múltját, életét, de a legutóbbi időkig rendszeresen publikált, ezzel is népszerűsítve a mozgalmat a legkülönbözőbb fórumokon. Még hosszan sorolhatnánk… Munkásságát és életművét Szövetségünk mellett mások is elismerték, így Magyarország Kormánya pl. a Magyar Ezüst Érdemkereszt állami kitüntetésben részesítette.

Soha nem feledhetjük el mindezt, hisz ezen erőfeszítések, áldozatvállalások, örömek és gondok nélkül ma mi sem tartanánk itt. Hisz Laci bácsi és az általa nevelt cserkészek, cserkészvezetők is jelentős mértékben formálták másokkal közösen a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetséget egy sikeres ifjúságnevelő szervezetté. Azzá, mely mára Szlovákiai legnagyobb magyar gyermek és ifjúsági szervezete.

Kedves Laci bácsi, kedves Jamborre cserkésztestvérem, életednek egy csodálatos jubileumához érkeztél, ami keveseknek adatik meg. Hálásak vagyunk mindazért, amit gazdag életed során tettél!  Egyedülálló életutad hatalmas büszkeséggel tölti el a magyar cserkészcsalád minden tagját! "

 

Laci bácsi csekély 90 éve cserkész. Van aki a Gömöri BiPi-nek nevezi Laci bácsit, szlovák cserkésztestvéreink Jamboree-nak hívják.

Ezúton kíván nagyon boldog születésnapot neki az összes (nem csak) felvidéki magyar cserkész!

Az Isten éltesse még nagyon sokáig körünkben Laci bácsit, erőben és egészségben! Jó munkát!

 

A média híradásaiból:

felvidek.ma

ma7.sk

vobraze.sk

felvidek.ma

www.ta3.com

 

mynovohrad.sme.sk