Cserkészvezetői konferencia 2014

Időpont
2014. november. 21., 19:00 - november. 23., 13:30
Jelentkezési határidő
Cserkészvezetői konferencia 2014 - Meghívó

Cserkészévünk újabb kiemelt rendezvénye a Cserkészvezetői Konferencia, amelyet Udvard (Dvory nad Žitavou) községben, 2014. november 21-23. között szervezünk meg. A konferencia programját úgy alakítottuk, hogy jusson idő az aktuális mozgalmi és szervezeti kérdések megtárgyalására, valamint tapasztalatcserére és a szórakozásra is.

A konferenciára sok szeretettel várunk minden 18 éven felüli cserkészvezetőt!

 

PROGRAM:

 

NOVEMBER 21. – PÉNTEK

19.00-tól Folyamatos érkezés és regisztráció (Az alapiskola épülete, az ingyenes alvási lehetőség is itt lesz.)

19.00    SZCST ülés a tanács tagjainak és az ülésre meghívottaknak

20.00    Kötetlen beszélgetés, társasági élet az önkiszolgáló teázóban. Lehetőség lesz rövidfilmek megtekintésére is a moziteremben. A vacsoráról mindenki maga gondoskodik.

 

NOVEMBER 22. – SZOMBAT

7.30      Reggeli a középiskola menzáján

8.30      Regisztráció az aznap érkezőknek (Kultúrház épülete)

9.00      Megnyitó, délelőtti blokk

 

Nevelünk vagy szórakoztatunk?

A te csapatod munkájában melyikből van több? Jövőre negyedszázados lesz az SZMCS. Ez idő alatt sok minden történt, több nemzedék nőtt fel a mozgalom keretei között. A fiatalabb vezetői generáció egy része már hírből sem ismeri a kezdeti, keményvonalas dolgokat. Mit tegyünk, hogy vezetőgárdánk egységes legyen a nevelési kérdésekben. Gyorstalpalónkban a vezetés és a szórakoztatás egészséges egyensúlyát keressük, visszatekintve a közelmúltra.

 

Jó lélekkel és készségesen? Engedelmeskedik?

Vezeti: Lépes Lívia, Kocur Márta

Vannak fegyelmi problémák. Ezért jobb, ha nem teszünk úgy, mint ha nem lennének. Ezek olykor a szövetségi rendezvényeken buknak ki, de cserkészeink a magatartásmintáikat nyilván az otthoni csapatukból hozzák magukkal. Évi öt-hat országos rendezvényen rendet lehet tartani represszív eszközökkel, de hosszú távon nem ez a megoldás. Hanem mi?

 

Szünet, játék

 

Nevelési haladás

Vezeti: Fencik Veronika, a Nevelési Koncepció Munkacsoport vezetője

Jövőre félretehetjük a maga idejébe zseniális, de attól még 97-es próbarendszert. A nevelési koncepció újragondolását végző munkacsoport hamarosan minden csapatparancsnok és cserkészvezető számára elérhetővé teszi az új nevelési koncepciót és módszertant. Érdekel, hogyan növelheted a gyerekek bevonódottságát saját képzési programjuk alakításába? Szeretnéd tudni, mitől lesz egy őrsi úgy „gyerekes”, hogy közben nagyon komoly módszertani alapokon fog nyugodni? Akkor ez az előadás neked szól! Jövőre indul a nevelési road show, ahol már élesben mutatjuk be az eredményeket.

 

12.45    Játszunk, mert jó!

13.00    Ebéd a középiskola menzáján

            Szünet, séta, pihenő   

14.30    Délutáni blokk

 

Tévhitek a vezetőképző táborok körül

Vezeti: Horváth Dániel, Zajíček Tamás, Zajíček Pepík táborparancsnokok

A Mythbusters stábja nem tudta vállalni az előadást a konferencián, helyettük a vezetőképző táborok vezetői fognak beszélni pár makacs tévhitről, illetve arról, mire képes, és mire nem egy segédőrsvezető, őrsvezető és kiscserkészvezető.

 

Készen állunk a változásra(?/!)

Vezeti: Gál Erik, Kocur László, Zachar Pál

Februárban a közgyűlés arra adott felhatalmazást, hogy munkacsoportunk olyan változásokat dolgozzon ki a szövetség szerkezeti felépítésében, amelyek a jelenlegi, nagy feladatköröket kisebbekre bontva segítik elő a hatékonyabb működést, úgy, hogy senkinek ne kelljen megszakadni. A szerkezeti változásokhoz közgyűlési jóváhagyás szükséges. A jövő évi közgyűlés előtt ez az utolsó közös alkalom, ahol együtt beszélgethetünk arról, ahogy reményeim szerint az elkövetkező legalább egy évtizedben működni fogunk. Ha másért nem, ezért mindenképp gyere el.

 

Szünet, játék

 

Szórványosodunk, készítsük fel rá a cserkészetünket

A 2011-es népszámlálás adatai mindenki előtt ismertek. Tudjuk a számot: 458 467, egyre fogyó részarány mellett. Függetlenül attól, hogy ez tetszik-e nekünk, vagy nem, a Komáromi és a Dunaszerdahelyi járást leszámítva szinte az összes többiben vannak szórványosodó területek. A hitetlenkedők ellenőrizhetik ezt az állítást a Statisztikai Hivatal térképein. Nekünk ebben a közegben kell élnünk és dolgoznunk, számolva azzal, hogy egyes régiókban a magyar kisiskola már nem lesz a mindennapok része. Hogyan tudjuk integrálni a szórványosodó régiókat, hogy legalább a cserkészet által legyen a gyerekeknek kapcsolódási pontjuk magyar értékeinkhez?

 

Eseménynaptár 2015. február - 2016 nyár

Vezeti: Csémi Szilárd – Kismedve

 

19.00    Vacsora a középiskola menzáján

20.00    Táncház Ölveczky Árpád és felesége vezetésével, közte borkóstoló az udvardi borászattól. – szervezi: az udvardi 28. számú Kaszap István cserkészcsapat – kényelmes táncruha erőst ajánlott, váltócipő szükséges

 

NOVEMBER 23. – VASÁRNAP

7.20      Rendrakás, reggeli a középiskola menzáján, hazaindulás a már távozóknak

9.30      A kibővített Mozgalmi Testület ülése

13.30    Zárszó, ebéd, hazaindulás.

 

Magyar nyelvű szentmise Udvardon 7.45-től és 11.00-tól van. Istentisztelet Udvardon 9.00-tól lesz ezen a vasárnapon.

 

HELYSZÍN:

A pénteki érkezés, regisztráció és a hálózsákos szállás helyszíne: Majthényi Adolf Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola (térkép). Hozzatok hálózsákot és polifoamot! Ugyanitt lesz az SZCST ülés is.

Az ágyas szállás helyszíne: a középiskola kollégiuma (térkép). Támogatott ára 3 €/fő/éjszaka. A jelentkezési lapon jelezd ezt az igényed.

A konferencia helyszíne: kultúrház épülete (térkép).

 

JELENTKEZÉS:

Részvételi szándékodat a jelentkezési lap beküldésével jelezd (kitölthető online és mellékeltük is, beküldhető csak e-mailben is) legkésőbb 2014. november 12-ig az SZMCS Központi Irodájának szmcs@szmcs.sk, hogy az étkezést és szállást meg tudjuk rendelni. Csak annak tudunk étkezést és szállást biztosítani, aki ezt határidőig megteszi! A jelentkezésed a részvételi díj beküldésével válik teljessé.

A részvételi díj 7 Eur (hálózsákos szállás esetében). Ez az összeg nem fedezi a rendezvény költségeit, így lehetőségeitekhez mérten örömmel fogadunk felülfizetéseket. A jelentkezés részleteit megtalálod a jelentkezési lapon.

 

Családos cserkészeink figyelmébe ajánljuk, hogy a szervező csapat jóvoltából ez alkalommal is lesz gyereksarok.

 

Bármilyen kérdésed, hozzászólásod van a konferencia programjával kapcsolatban, küldd el azt a kismedve@szmcs.sk címre.

 

A viszontlátás reményében kívánunk jó munkát!

 

Kocur László, SZCST elnök és Csémi Szilárd - Kismedve, ügyvezető elnök

 

 

Dunaszerdahely, 2014. október 20.

Címkék
cserkészvezetői konferencia
udvard