Zarándokcsoport az alakuló felvidéki Mária Úton

2014. 07. 10
Mária Út zarándoklat 2014. júliusában

Július elején indult útnak az a zarándok csoport, akik Török András vezetésével vállalták, hogy gyalogosan járják be a Mária Út szakaszát, Érsekújvár és Márianosztra között, megállva az érintett templomoknál, helyi Mária-kegyhelyeknél, szakrális emlékeknél. 

 

A zarándokok Siekel István érsekújvári káplán és Andruskó Gyula újonnan felszentelt diakónus áldásával, július 4-én, pénteken reggel 7 órakor indultak el az érsekújvári Szent Kereszt Felmagasztalása plébániatemplomból. Érsekújvár elhagyását követően, útjukat mezei utakon folytatták, majd első megállójuk a nemrég felújított udvardi Kálvárián volt. Itt a zarándokokat Farkas Tibor és Hodek Zoltán, udvardi cserkészek fogadták, majd részletetesen elbeszélték a község és a Kálvária történetét.

Egy kis frissítő után Szent Miklós majd Fűr irányába folytatódott a zarándokok útja. Fűrön a helybeli sekrestyés, Kecskés Erzsébet készségesen nyitotta meg a Szent Imre templom kapuját,majd egy kis felüdülést nyújtva, kedvesen üdvözölte az úttól megfáradt zarándokokat. A gyalogos zarándoklat résztvevői Fűrről a nevezetes kürti búcsújáróhelyre, Ciglédre indultak. Itt Danczi Mónika, a kürti Majer István cserkészcsapat alapítója és népművelő mesélte el igen részletesen a kegyhely történetét. Az érdekes előadást nem csupán a zarándokok, hanem a falunapok alkalmából meghívott testvértelepülések képviselői is hallhatták. Ezt követően a kegyhely kápolnájában, Maga Péter kürti plébános mutatta be a Legszentebb Áldozatot. A szentmise után a zarándokok Danczi Mónika és testvére ...Ilonka, szülői házában élvezhették a keresztény vendégfogadást egy finom vacsora elfogyasztásával és éjszakai pihenéssel egybekötve. Másnap, július 5-én, szombaton Ipolyszalka volt a zarándokok úticélja.

A kürti szőlőket elhagyva, útjukat ismét mezei utakon folytatták. A következő községben, Szőgyénben ismét a keresztény vendégfogadást tapasztalhatták meg. Berényi Kornélia szervezésében a helyi Mária Légió tagjai és Szent Mihály cserkészcsapat cserkészei kedveskedtek egy kis frissítővel és jó szóval. Megköszönve a kedves fogadtatást, a zarándokok két cserkész kíséretében folytatták az útjukat. Kéméndre érve a helybeli római katolikus plébánia ódon épületébe tértek be. Itt Sztyahula László plébános úr fogadta őket örömmel és szerettel, majd bemutatta a helybeli, Urunk Mennybemenetele tiszteletére felszentelt templomot. Kéménd elhagyásával a zarándokok átkeltek a Garam folyó hídján, majd elhaladva a pincesor mellett, egy erdei ösvényen folytatták az útjukat. Az erdőn áthaladva Ipolyszalka határához érkeztek, nemsokára pedig a falu római katolikus templomában, a helybeli hitközség lelkiatyjával Vanda Károllyal találkozhattak. Bizony az előző nap 35 és a szombati 38 km-es táv megtétele után a zarándokokra jócskán ráfért a pihenés. Egyeseknek nem kis gondot okozott a gyaloglás következtében,  lábtalpakon érezhető égés és kialakult víz- illetve vérhólyagok. Éppen ezért a megfáradt zarándokok nagy örömmel vették a Tóth Júlia, helybeli vállalkozó invitálását, aki finom vacsorát és éjszakai szállást biztosított számukra.

Másnap, vasárnap korareggel ismét útnak indultak a zarándokok, végső céljuk, Márianosztra felé. Áthaladva az Ipoly folyó hídján útjuk Letkésen vezetett keresztül majd Liliompuszta érintésével a Börzsöny erdőségeiben folytatták útjukat a zöld turistajelzés, majd a Mária Út piros útjelzése nyomán. Egy kissé megfáradva, de annál nagyobb lelki derűvel, több zarándokkal együtt érkeztek meg a márianosztrai kálváriadombra. A zarándokok, a Jézus Öt Szent Sebe főünnep alkalmából bemutatott szabadtéri szentmise főcelebránsának, egyik alapvető gondolatával térhettek haza otthonaikba: „Merjünk változtatni eddigi életünkön!”

 

Török András

Címkék
Mária Út