Ez most száz!

2013. 05. 27

Május 23-25. között Komáromban ünnepelte a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség a felvidéki magyar cserkészet megalakulásának 100. évfordulóját. A megemlékezést csütörtökön cserkészpedagógiai konferenciával és kiállításmegnyitóval kezdték, szombaton pedig a nyilvánosság számára is nyitott 6. Országos Cserkésznappal folytatták. A cserkésznap résztvevőinek száma idén meghaladta a 300-at.

A cserkészek pénteken érkeztek meg a szálláshelyül szolgáló Marianum Egyházi Iskolaközpont épületébe, ahol meghallgatták Domonkos Adri misszionárius nővér előadását indiai élményeiről és a missziós tevékenységről. A cserkésznap programjainak meghatározó része szombaton ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Klapka téren. Beszédet mondott Csémi Szilárd, az SZMCS ügyvezető elnöke, Kocur László, a Szövetségi Cserkésztanács elnöke, valamint Novák Tamás, Komárom városának alpolgármestere. Novák Tamás beszédében örömét fejezte ki, hogy a cserkészek városukban ünneplik ezt a jeles évfordulót, és szimbolikusan átnyújtotta a város kulcsát, kívánva ezzel, hogy érezzék otthon magukat Komáromban az ünneplő cserkészek. „Fantasztikus belegondolni, hogy van egy szervezet, amely ilyen régóta töretlenül működik itt a Felvidéken. Most emlékezünk a múltra, de ne feledjétek, ti vagytok a jövő: a cserkészek, akik egy jobb világért dolgoztok” – mondta Csémi Szilárd, megszólítva a teret körbeálló fiatalokat.

A megnyitó után a fiatalok „megszállták” a Klapka teret és az Európa udvart, ahol hatalmas közös városi számháború kezdődött. A résztvevők ezután 26 különböző program közül választhattak, melyek többsége a városi Anglia parkban valósult meg. Nagy népszerűségnek örvendett a tandem biciklizés kipróbálása, valamint a laser tag harc, rekeszmászás, és a mászófal is. A kisebbeket játszósarok, kézügyességi foglalkozások várták, a tudásukat pedig a nagyokkal együtt a kvízsarokban mutathatták meg. A mozgás és tánc kedvelői zumbázhattak, és reneszánsz táncokat tanulhattak. Mivel a cserkésznap idén a belvárosban volt, a szervezők igyekeztek lehetőséget teremteni a város megismerésére is: körbe lehetett sétálni a komáromi erődben, és több templom tornyába is fel lehetett menni.

A komáromi cserkészcsapat 1922 óta Jókai Mór nevét viseli. Ezért 17 órakor, a programok befejeztével a cserkészek átvonultak a Duna Menti Múzeumhoz, Jókai Mór szobrához, és a jubileum alkalmából koszorút helyeztek el itt. Az ünnepség a fiatalok számára az esti bulival ért véget.

 

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség idei munkája a százéves évforduló jegyében telik. A Duna Menti Múzeumban található cserkészkiállítás június 22-ig tekinthető meg. A felvidéki magyar cserkészet történetéről, az évfordulóról, valamint az év folyamán megrendezendő programokról a cserkészszövetség honlapján (www.szmcs.sk) tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

szmcs-p

 

Fotók: Szabó Csilla

Címkék
100 év
cserkésznap
Komárom