Az eső sem űzte ki a VK táborokat az Olvári-völgyből

2012. 07. 31

Befejeződtek a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség vezetőképző táborai. A lévai járásbeli Palást községben, illetve a Palást és Ipolyfödémes közötti Olvári-völgyben összesen 171 cserkész táborozott július 16-26. között.

A palásti Ivánka-kastélyban, az SZMCS vezetőképző központjában negyven kiscserkész táborozott a mintatáborban. Az ipolysági, udvardi és marcelházi gyermekek Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen című meséjét dolgozták fel a tábor során. A szövetség legifjabb tagjainak vezetésére a kiscserkészvezető-képző tábor készít fel. „Táborunk jelentős mérföldkőhöz érkezett, idén tizedik alkalommal rendeztük meg. Ebből az alkalomból a táborba invitáltuk a korábbi táborok vezetőit, hogy a jelöltek is megismerhessék azokat a vezetőket, akik korábban meghatározták a képzés arculatát“ – mondta Zajíček József táborparancsnok. Ebben a táborban a vezetőket a 6-10 éves gyerekekkel való foglalkozás fogásaira tanítják meg.

Az Olvári-völgyben a segédőrsvezető-képző tábor 52 növendéke dacolt az elemekkel. Az időjárás idén nem fogadta kegyeibe a táborozókat, a viszonylag gyakori esőzések próbára tették a felszerelést. Ebben a táborban a legfiatalabb, 13-15 év közötti vezetőjelöltekkel foglalkoznak. A tábor befejezése után ők még nem végeznek önálló munkát, hanem az őrsvezetők mellett segédkeznek. Zachar Pál, a tábor vezetője hangsúlyozta, ez az a képzés, amely sikeresen megalapozhatja egy-egy fiatal vezetői pályafutás, ezért fontos a precíz előkészítés és levezetés.

A cserkészmunka az SZMCS 33 csapatában heti rendszerességgel, kiscsoportos jelleggel folyik, a gyermekek őrsökben tevékenykednek. „Az idei őrsvezetőképző táborban közel 30 fiatal ismerhette meg a másokért való szolgálat és a fiatalok vezetése nyújtotta értékeket, és szerezhette meg a hatékony neveléshez szükséges ismereteket és képességeket” – mondta Bodzás Gergely, a képzés vezetője. Az ebből a táborból kikerülő vezetők fogják tartósan meghatározni a cserkészet jövőjét.

A táborok ellátásáról a segítő tábor, a SETA gondoskodott, melynek élén Gál Erik, az SZMCS képzésekért felelős vezetője állt. A logisztikai előkészítés mellett az feladata volt a minőségbiztosítás is. A két helyszínen az SZMCS tagságának megközelítőleg 1/7-e táborozott, a nagy létszám és az időjárás együtt komoly kihívást jelentett a szervezőknek. „A képzés a táborra nem fejeződött be, a jelöltekre még várnak az őszi záróképzők, ahol a vezetők majd felmérhetik, mennyit fejlődtek a tábor óta eltelt időszakban, és csapatukban hogyan kezdték el alkalmazni a táborokban megszerzett ismereteket, de azt már most kijelenthetjük, hogy amit e tíz nap során mutattak, az ígéretesnek mondható” – összegezte a táborokban látottakat a vezetőképző vezetőtiszt.

A cserkészek számára a nyár a csapattáborokkal, majd a Közép-európai Dzsemborin való részvétellel folytatódik. Szeptemberben pedig nemcsak az iskola kezdődik el, de szokás szerint megrendezésre kerül az országos akadályverseny és métabajnokság is, ezúttal Ipolyságon. (szmcsp)

Címkék
Olvár
Palást
vezetőképzés
vezetőképző tábor